Elon Musk pert indított az OpenAI ellen, azzal vádolva a céget, hogy eltért alapítói célkitűzéseitől.

A pert Musk San Franciscóban nyújtotta be, ahol kifogásolta a szervezet átalakulását egy nonprofit, az emberiség javát előmozdító mesterséges intelligencia kutatóközpontból, egy a Microsoft kereskedelmi érdekeit szolgáló, zárt forráskódú entitássá.

Musk jogi képviselői szerint ez a változás megsérti az eredeti megállapodást, kiemelve, hogy az OpenAI eltávolodott a nyílt forráskódú gyakorlattól és már nem az emberiség javát szolgálja, ellentétben a kezdeti elkötelezettséggel.

 

Elon Musk az emberiség jövőjéért aggódik

A 2015-ben alapított OpenAI egyik társalapítója volt Musk. Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója és Greg Brockman, a vállalat elnöke kereste meg a milliárdost közel 10 évvel ezelőtt.  Egy nonprofit laboratórium megalapításában állapodott meg velük, amelynek küldetése az emberiség javát szolgáló generatív mesterséges intelligencia fejlesztése volt.

A cél az volt, hogy a kutatóközpont által fejlesztett AGI (Artificial Generative Intelligence) technológiák nyílt forráskódúak és mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. A milliárdos 2014-ben nyilatkozott arról, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan nagyobb fenyegetést jelenthet az emberiség számára, mint az atomfegyverek. Musk az OpenAI társalapítója és igazgatótanácsának tagja volt, valamint a szervezet egyik fő finanszírozója, mielőtt 2018-ban elhagyta az igazgatótanácsot.

“A mai napig azt állítja az OpenAI weboldala, hogy az AGI-t “az egész emberiség javát szolgálva” fejleszti. A valóságban azonban az, hogy az OpenAI a Microsoft zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált.” – állítja a kereset.

 

A mesterséges intelligencia szakértői szkeptikusak

A mesterséges intelligencia szakértői szkeptikusak Musk győzelmi esélyeit illetően. Egyesek kiemelték, hogy nehezére eshet bizonyítani a perben foglaltakat, például hogy az OpenAI elárulta eredeti küldetését a GPT-4 licenszelésével és bizonyos forráskódok titkosításával.

Néhány szakértő azonban elismeri az üzletember által felvetett problémákat, mint például az OpenAI for-profit modelljének veszélyeit az AI biztonságos fejlesztésére. Tekintettel arra, hogy Musk az egyik legnagyobb befektetője volt a vállalatnak, valószínűleg rendelkezik releváns bizonyítékokkal, amelyek támogatják álláspontját, és hozzáférése van a legjobb jogi képviselethez.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a pertől függetlenül Musk jelentős károkat okozhat az OpenAI-nak. Többek között ronthatja a vállalat hírnevét, ami megnehezítheti a tehetséges munkaerő toborzását. Ezenfelül a per lehetőséget adhat Musk számára, hogy előmozdítsa saját mesterséges intelligencia megoldásait, ami szintén kulcsfontosságú lehet a milliárdos számára.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?