A Monese-nél felmerült a kettéválás lehetősége a pénzügyi nyomás hatására.

A piaci információk szerint a Monese fintech vállalatnál, felmerült a kettéválás lehetősége. A cég komoly pénzügyi nyomás alatt áll az, és úgy tűnik, hogy az alkalmazás és a pénzügyi infrastruktúra szétválasztása lehet a megoldás a fintech kihívásaira.

A Monese a 2010-es évek elején indult, és hamar hatalmas népszerűségre tett szert, a Revolut és a Wise mellett. Céljuk ugyanaz volt, mint a társaiknak: könnyebbé tenni a külföldi munkavállalók pénzügyi helyzetét.

Míg a Revolut az utazók külföldi kiadásait, a Wise pedig a valutaváltást könnyítette meg, addig a Monese a digitális bankszámlanyitással tette lehetővé sokak számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést külföldön. Az alkalmazás most már számlanyitáson túl bankkártyát, nemzetközi átutalást, fizetési megoldásokat, pénzkezelési funkciókat és biztosításokat is kínál. Mindez több mint 2 millió ügyfelet hozott 30 országból, és több mint 200 millió fontnyi tőkét vonzott be külső befektetőktől.

A fokozódó neobanki verseny miatt a Monese tavaly egy érdekes lépésre szánta el magát: elkezdett kifejleszteni egy digitális pénzügyi infrastruktúra platformot a Mastercard és a Thought Machine segítségével.

Sokáig nem kaptunk hírt az XYB-re keresztelt platformról, de most kiderült, hogy az HSBC multidevizás pénzküldő és fizetési alkalmazása, a Zing épült rá. Úgy tűnik, hogy az HSBC a Monese támogatását használja ki a bank fintech képességekkel való felszerelésére, így törekedve a versenyképességének megtartására.

Pénzügyi nehézségek

A Monese, noha jelentős ügyfélbázissal rendelkezik és ígéretes platformmal operál, hasonlóan más fintech vállalkozásokhoz, komoly pénzügyi kihívásokkal szembesült. A vállalat 2022-es pénzügyi eredményei év elején láttak napvilágot, melyek megmutatták a cég által tapasztalt nehézségeket.

Bár a bevételek éves szinten 57%-kal emelkedtek, 17,6 millió fontról 27,7 millió fontra, ugyanakkor a költségek is szignifikánsan megugrottak – 55%-kal, 17,2 millió fontról 26,8 millió fontra. Ennek eredményeként a Monese veszteségei 2022-ben 70%-kal nőttek.

Egy belső forrás szerint a cég erős évet zárt és ez a lendület folytatódott az idei év elején is. A Monese bevételének folyamatos növekedése mellett a veszteségek csökkentek 2022-ben 30,5 millió fontról egy alacsony egyszámjegyű milliós összegre. Úgy tűnik, hogy a nyereségesség rövid távon elérhető lehet, azonban nem világos hogy mennyire pontosak ezek az információk.

A pénzügyi jelentés vége egy figyelmeztetést is tartalmaz a jelenlegi működés és növekedés finanszírozásának szükségességéről. Az aggodalmakat tovább növeli, hogy a Monese 20%-os résztulajdonosa, a Kinnevik, leírta befektetését, ami azt jelenti, hogy pénzügyileg elveszettnek tekinti azt. Nem meglepő, hogy a piaci értesülések szerint Norris Koppel, a cég vezetője óriási nyomás alatt áll, hogy új forrásokat szerezzen és a vállalatot nyereségessé tegye.

A Monese válasza: kettéválás?

A Sky News jelentése szerint a Monese jelenleg tanácsadókkal vizsgálja a vállalat tevékenységeinek kettéválasztását, az alkalmazásra és a pénzügyi infrastruktúrára. Ezt a lépést részben a befektetői nyomás inspirálta. A tervezett változás során a Monese digitális pénzügyi alkalmazása és az XYB digitális banki infrastruktúra platform elkülönülhet egy új, különálló vállalatként. Az XYB jelenleg is külön cégként működik, ami elősegítheti a folyamatot.

A szétválás előnyei között szerepelnek:

– Specifikus stratégiai fókusz mindkét üzletágra.
– Nagyobb figyelem a különböző ügyfélkörökre.
– Gyorsabb döntéshozatal és cselekvés a különböző piacokon.
– Erősebb, elkülönült márkák kialakítása.

Ugyanakkor a szétválásnak kockázatai is lehetnek:

– Nehézségek a komplex szervezeti átalakulás kezelésében.
– Potenciális szinergiák elvesztése az üzletágak között.
– Működési költségek növekedése a duplikált funkciók miatt.

Az eBay-PayPal esetének tanulságai

A Monese számára tanulságos lehet az eBay és a PayPal 2015-ös különválása. Az eBay ekkor úgy döntött, hogy a PayPal-t teljesen független cégként működteti tovább, ami mindkét fél számára előnyös helyzetet teremtett. Ez lehetővé tette az eBay számára, hogy az online piactérre fókuszáljon, míg a PayPal a digitális fizetési rendszer fejlesztésére. Ez az elkülönülés mindkét cégnek nagyobb rugalmasságot és lehetőséget biztosított a saját piacán való hatékonyabb működésre és versenyre.

Az új stratégiai döntéseknek köszönhetően mindkét cég képes volt új üzleti kapcsolatokat kialakítani, akár versenytársaikkal is. Ez a PayPal számára növekvő felhasználói bázist és tranzakciós volumet eredményezett, míg az eBay számára lehetőséget teremtett a fizetési lehetőségek kibővítésére, ami jobb ügyfélélményt eredményezett. Az eredmények alapján mindkét cég részvényárfolyama emelkedett, bár a PayPal volt a nagyobb nyertes ebben a folyamatban.

(Forrás: Fintech.hu)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?