A FIS négy évvel ezelőtti bombaüzlete, a 30 milliárd dollárért megvásárolt Worldpay most csak a fele annyit ér neki.

Bomba hír rázta meg a pénzügyi világot: négy évvel ezelőtt a FIS még 30 milliárd dollárért vette meg a Worldpayt, most viszont úgy tűnik, szívesen venné, ha valaki a kezéből kivenné a féláron kínált vállalatot. Már javában dúlnak a tárgyalások néhány nagyvadnak számítő magántőke-vállalattal, és a hírek szerint a FIS akár 15 milliárd dollárért is szívesen megválna a Worldpaytől.

A FIS, a nagymenő fintech cég 2019-ben jelentette be, hogy megkaparintja a Worldpayt, a fizetési szolgáltatást nyújtó vállalatot. A nagy dobás szándéka nem volt más, mint hogy a FIS behúzza a győzelmi zászlót a bőven termő fizetési piacon. A területen már számos fintech cégnek sikerült hatalmas diadalt aratnia – elég csak az Adyenre, a Stripe-ra vagy a Square-re gondolni.

Viszont a FIS utóbbi időben megbotlott, és visszaesett a vártnál gyengébb teljesítményének következtében. Hatalmas befektetői nyomás nehezedett rá, főleg a DE Shaw, az aktivista kockázatitőke-vállalat részéről. Emiatt tavaly még vezérigazgató-váltás is volt.

Korábban a FIS azt tervezte, hogy lefaragja magáról a Worldpayt, és önállóan bevezeti a tőzsdére. Most azonban úgy tűnik, mostanra átadták a stafétabotot az eladási törekvéseknek.

Jelenleg két cég is lelkesen jelentkezik a Worldpayért. Az Advent és a GTCR mindkettő érdeklődik, és hajlandó lenne 15 milliárd dolláros értékeltség mellett többségi tulajdonrészt vásárolni. Előbbi már volt a tulajdonosa, utóbbi pedig már eladott egy másik céget a Worldpay-nek, tehát mindkét cég jól ismeri a terepet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?