A Wells Fargo és a BNP Paribas súlyos milliókkal fizet a titkos chatüzenetek és a szabályokat megsértő üzleti kommunikáció miatt.

A Wells Fargo és a BNP Paribas, két világhírű bank, óriási pofont kapott az amerikai szabályozóktól: több millió dolláros büntetéssel sújtották őket. Miért? Mert a dolgozóik olyan csevegési alkalmazások, mint a WhatsApp és az iMessage, segítségével, a hatóságok szeme elől rejtve pletykáltak üzleti ügyeikről.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) már 11 céget vett célkeresztbe, többek között a Bank of Montreal és a Mizuho Financial Group csapatait is. A büntetések összege? Összesen 289 millió dollár. És ki a legnagyobb bűnös? A Wells Fargo, amelynek 125 millió dollárt kell kifizetnie.

A vád szerint a bankárok és brókerek személyes chatalkalmazásokon keresztül vitattak meg befektetési feltételeket, beszéltek meg ügyféltalálkozókat és egyéb üzleti teendőket. Bár a pandémia miatt sokan otthonról dolgoztak és ezeket az alkalmazásokat használták, az ilyen típusú kommunikáció sérti a szabályozói előírásokat.

A cégek elismerték, hogy legalább 2019 óta titokban, az iMessage, a WhatsApp és a Signal használatával beszélgettek a munkájukról. Még rosszabb, hogy nem őrizték meg ezeket az üzeneteket, így megsértették a szövetségi értékpapírtörvényeket.

Az SEC eddig brutális, több mint 1,5 milliárd dolláros büntetést szabott ki és további cégek is veszélyben vannak. Gurbir Grewal, az SEC végrehajtási osztályának igazgatója már jelezte, hogy sok más cég is a célkeresztjükben van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?