Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) megállapodásra jutott a Bittrex kriptopénz-kereskedési platformmal és annak korábbi vezetőjével, William Shiharával.

Az egyezmény értelmében a társaságnak 24 millió dollár büntetést kell kifizetnie.

A felügyeleti szerv idén áprilisban terjesztette elő azt a vádat, miszerint a Bittrex nem megfelelően regisztrált értékpapír-tőzsdeként és elszámoló ügynökségként tevékenykedett. Egy augusztusi közlemény szerint a Bittrex és a Bittrex Global elkötelezte magát amellett, hogy visszatéríti a jogellenesen realizált 14,4 millió dollár profitot, továbbá 4 millió dollár kamatot és 5,6 millió dolláros büntetést is fizet, hogy lezárja a jogi vitát a felügyeleti hatósággal. Az egyezség jelenleg még bírósági jóváhagyásra vár.

Shihara a Cointelegraphnak nyilatkozva úgy jellemezte a megállapodást, mint egy „pozitív eredményt”. Hangsúlyozta, hogy az USA-nak meg kell találnia az egyensúlyt az innováció elősegítése, a vállalkozói szellem támogatása és a fogyasztók védelme között. 

Megjegyzendő, hogy az SEC jelenleg több vállalattal szemben is folytat jogi eljárásokat. Ilyenek például a Binance, Coinbase, Ripple Labs és Terraform Labs. Több amerikai jogalkotó bírálta a hatóságot a kriptovalutákra adott reaktív szabályozási megközelítése miatt.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?