Az USA-ban bevezetendő új rendelkezés értelmében a kriptotőzsdéken működő brókereknek részletes információval kell szolgálniuk az ügyfeleik tranzakcióiról az amerikai adóhatóság (IRS) felé.

A tervezett intézkedéseket a digitális eszközökkel kapcsolatos adóelkerülések korlátozására hoznák létre. Az adózási bizottság, a Joint Committee on Taxation szerint ezek a változtatások a következő tíz évben mintegy 28 milliárd dollár többletbevételt generálnának.

A tervezet értelmében a kriptobrókereknek – mint például a centralizált és decentralizált tőzsdék, valamint fizetési szolgáltatók – egy speciális, 1099-DA jelzésű adóbevallási űrlapot kellene kiállítaniuk az ügyfeleik számára. Ezzel segítenék az ügyfeleknek eldönteni, mennyi adót kell fizetniük. A szabályozás főleg bitcoinra, etherre és NFT-kre vonatkozna.

Ezen űrlap tartalmazná az ügyfél által realizált tőkenyereségeket és veszteségeket is, és nem csak az ügyfeleknek, de az IRS-nek is el kellene juttatni. Ezen változások révén a kriptovaluták az adatszolgáltatási kötelezettségek terén hasonlóan lennének kezelve, mint más pénzügyi eszközök. Az első év, amelyben a brókereknek adatot kellene szolgáltatniuk a digitális eszközökkel kapcsolatos tranzakciókról, 2026.

Magyarországon 2021. január 1-jétől a kriptoeszközökkel kapcsolatos tranzakciók jövedelme külön bekerült az SZJA törvénybe a ”Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem” cím alatt. Ezen jogszabályi módosítással a kriptopénz-kereskedés és -bányászat önálló jövedelmi kategóriaként lett meghatározva. A kriptopénz tranzakciókból származó jövedelemre vonatkozó adókulcs jelentősen, a korábbi 30%-ról 15%-ra csökkent az egyének számára. 2021. január 1. után csak a személyi jövedelemadót kell ezen jövedelem után fizetniük.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?