A Meta jelentős fejlesztésbe kezdett mesterséges intelligencia (MI) téren, hogy versenybe szálljon az OpenAI modelljeivel.

Az újítások a MI iparban felgyorsultak, és minden jel arra mutat, hogy a Meta sem szeretne lemaradni a versenyben. Az új rendszer, amelyen a Meta dolgozik, nyílt forráskódú lesz, ami lehetővé teszi más vállalatok számára, hogy a rendszer alapján saját mesterséges intelligencia eszközöket fejlesszenek. A vállalat már be is ruházott a szükséges infrastruktúrába. Új adatközpontokat hozott létre és a piacon jelenleg rendelkezésre álló legfejlettebb Nvidia H100 chipeket vásárolt.

A Meta mostani AI modellje, a Llama 2, 70 milliárd paraméterrel rendelkezik. Becslések szerint az OpenAI GPT-4 modellje ezerötszáz-milliárd paraméterrel működhet. A Meta új modelljének betanítása 2024 elején kezdődhet, és a következő évben várható a bemutatása.

Az AI technológiai rohamát tükrözi az a tény, hogy nem csak a tech óriások, hanem a kormányok is egyre nagyobb beruházásokat tesznek. Az Egyesült Királyság például nemrég jelentette be, hogy 130 millió dollárt kíván költeni magas teljesítményű chipek fejlesztésére. Eközben Kínában, ahol az új AI törvények most léptek életbe, a Baidu már 70 AI modellt bocsátott ki.

Ezen beruházások és fejlesztések rávilágítanak arra, hogy az AI technológia frontján zajló versenyben folyamatosan nőnek a tétek és a technológiai óriáscégek mellett a kormányok is aktív szereplőkké válnak ezen az izgalmas és dinamikusan fejlődő területen.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?