A Revolut állítólag egyezséget kötött fő befektetőjével, a SoftBankkal, az elsőbbségi részvények átruházásáról. Ezzel a fintech óriás egy lépéssel közelebb került a brit banki licensz megszerzéséhez.

A két cég között már hónapok óta folynak a tárgyalások, mivel a SoftBank nagyobb kompenzációt kért azért, hogy lemondjon az elsőbbségi részvényeihez kapcsolódó jogairól. Az Egyesült Királyság jegybankja, a Bank of England (BoE) a Revolut részvényosztályainak összevonását kötötte a banki engedély megszerzéséhez.

A Financial Times értesülései alapján a megállapodás nem tartalmazza új részvények kiadását a SoftBank részére, és a cég pénzügyi helyzetére sem lesz hatással. Annak ellenére sem, hogy a SoftBank eredetileg kétszer annyi törzsrészvényt követelt cserébe azért, hogy lemondjon a 2021-es tőkebevonás után kapott elsőbbségi jogok egy részéről. A SoftBank Vision Fund 2 vezette egyébként azt a 800 millió dolláros tőkebefektetést, amelyet követően a Revolut értékeltsége 33 milliárd dollárra nőtt. Más részvényesek – például a Tiger Global Management, a TCV, a Balderton Capital és a Ribbit Capital – is elfogadták a részvények átsorolását. 

Bár a hírek szerint nem érkezett hivatalos bejelentés a megállapodásról, tudjuk, hogy a Revolut számára rendkívül fontos a brit piac. Nik Storonsky, a Revolut vezetője korábban közvetlenül a SoftBank igazgatójához, Masayoshi Sonhoz fordult az ügyben. Hangsúlyozta, hogy a licensz megszerzése kardinális kérdés a vállalat növekedését illetően.

Bár a Revolut részvénystruktúrájának egyszerűsödése elősegítheti a brit banki engedély megszerzését, a cég továbbra is számos kihívással néz szembe, beleértve a pénzügyi beszámolók késedelmeit és a rendszereikkel kapcsolatos aggályokat.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?