Sam Bankman-Fried maga ült a tanúk padjára, hogy válaszoljon a vád és védelem kérdéseire. Állítása szerint az FTX jogi képviselői minden döntésben közreműködtek.

A 31 éves korábbi milliárdos elegáns, szürke öltözékben jelent meg a manhattani szövetségi bíróságon. Aznap az esküdtszék nem volt jelen, mert a bíró először maga akarta eldönteni, hogy Bankman-Fried tanúvallomása felhasználható-e bizonyítékként. Az ügyészség azzal vádolja, hogy ügyfeleitől jogtalanul tulajdonított el több milliárd dollárt, hogy ezzel finanszírozza luxus életmódját, spekulatív befektetéseit és politikai kampányokat. Ezen állítások alátámasztására számos korábbi munkatársát és volt barátnőjét is kihallgatták, és bizonyos titkos üzeneteket is megvizsgáltak. Bankman-Fried tagadja az ellene irányuló vádakat.

A beszámolók alapján a vádlott nyugodt és magabiztos volt, miközben Mark Cohen védőügyvédnek válaszolt. Elmondta, hogy az FTX jogászai aktívan részt vettek a dokumentumkezelési szabályzat kialakításában és abban a rendszerben is, amelyben az ügyfélpénzeket egy másik, az FTX-hez kapcsolódó cég számlájára helyezték. 

Az ügyészek úgy gondolják, hogy Bankman-Fried ezzel csak a saját felelősségét próbálja csökkenteni, azt sugallva, hogy ő jószándékkal járt el. A vád szerint azonban ő ösztönözte alkalmazottait, hogy titkos üzenetküldő alkalmazásokat használjanak és üzeneteiket automatikusan töröljék.

A keresztkérdések alatt a vádlott már sokkal feszültebbnek tűnt. Danielle Sassoon ügyész azt kérdezte tőle, hogy mit mondtak neki az ügyvédek arról, hogy az FTX ügyfelek pénze az Alameda számláira került. Bankman-Fried szerint ez csak ideiglenes megoldás volt, mivel az FTX-nek még nem volt saját bankszámlája.

Amikor arról kérdezték, hogy az ügyvédek mit gondoltak az Alamedánál tárolt ügyfélpénzek felhasználásáról, Bankman-Fried hosszan gondolkodott, majd azt mondta, hogy nem emlékszik, hogy ilyen beszélgetés lezajlott volna-e.

Sok korábbi munkatársa vallott az egykori kriptokirály ellen, állítva, hogy bűncselekmények elkövetésére buzdította őket. A védelem ezzel szemben azt állítja, hogy ezek a tanúk csak azért működnek együtt az ügyészséggel, mert bűnösnek vallották magukat és enyhébb büntetésre számítanak. Az egykori milliárdos elismeri, hogy hibázott az FTX működésével kapcsolatban, de nem akarta megkárosítani az ügyfeleit.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?