Napvilágra kerültek azok a titkos üzenetek, amelyeket a hírhedt kriptovaluta milliárdos, Sam Bankman-Fried bensőséges körével folytatott. 

Az ügyészség számára ezek a Signal csoportokon keresztül folytatott kódolt beszélgetések kulcsfontosságú bizonyítékok lehetnek. Az üzenetek alátámasztják az állítást, miszerint az egykori milliárdos tudatában volt a cégcsoportjában fennálló problémák súlyosságának és igyekezett ezeket eltakarni.

A Bankman-Fried elleni bírósági eljárását világszerte nagy érdeklődés övezi, amit Damian Williams ügyész az USA történetének talán legnagyobb pénzügyi csalási ügyeként nevezett meg. A Fintech.hu is számos cikket közölt az ügy kapcsán, amely úttörő jellegű a digitális valuták területén. A tárgyalás során tanúként meghallgatták Bankman-Fried volt élettársát, valamint több vezető beosztású munkatársát is. Számos belső, eddig titkos beszélgetés is napvilágot látott.

A bizalmas csoportbeszélgetések a Signal alkalmazáson keresztül folytak, amely egy end-to-end titkosítással rendelkező üzenetküldő platform. A New York-i bíróság tette közzé ezeket a beszélgetéseket, amelyeket a CNBC elemezte és idézett eredeti formájukban. Cikkünkben ezeknek az üzeneteknek a lényegét igyekszünk összefoglalni.

Elérhetővé váltak bizonyos zárt csoportok beszélgetései, melyek kizárólag Bankman-Fried legközelebbi körének tagjai között zajlottak. Ilyen volt például Caroline Ellison, Bankman-Fried egykori párja, aki egyben az Alameda egyik vezetője volt. Az első ilyen beszélgetések azután kezdődtek, amikor az FTX likviditási problémáit publikusan bejelentették. A vád alatt álló CEO ekkor még azt sugallta, hogy minden a legnagyobb rendben van, miközben a zárt csoport tagjai között nőtt az aggodalom.

 

A vég kezdete

2022. november 7-én, hajnalban Bankman-Fried egy dokumentumot osztott meg a csoporttal, amelyben „lehetséges lépéseket” sorolt fel, beleértve az ügyfélpénzek befagyasztását, bizalmat építő közleményeket, és likviditás beszerzését más cégektől. Másnap Ellison fordult a csoport tagjaihoz tanácsért, hogy mit közölhet az ügyfelekkel és a nagyközönséggel, mivel sokan fordultak hozzá kérdésekkel. Ezen a napon az FTX minden kifizetést felfüggesztett, az FTX saját tokenje, az FTT ára pedig 75%-ot esett, és Bankman-Fried segítséget kért a Binance vezérigazgatójától.

November 9-én Ellison újabb tanácsot kért, mielőtt egy fontos belső értekezletet tartott volna az Alameda alkalmazottai számára. Szerinte be kellene jelentenie az Alameda bezárását, és senkitől nem várják el, hogy maradjon, de megbecsülik, ha valaki mégis velük tart ebben a nehéz időszakban. Bankman-Fried ekkor azt javasolta, hogy minden alkalmazott, aki marad, kapjon egy évnyi fizetést és várja meg az ügy végkimenetelét.

A Binance vezérigazgatójának, Changpeng Zhao-nak a bejelentése, miszerint teljesen eltávolítják az FTT-t a Binance-ről, óriási pánikot okozott az FTX ügyfelei körében. Számukra ez a lépés azt jelezte, hogy még a piac egyik óriása is elveszítette a bizalmát az FTT-ben, és ennek eredményeként tömegesen vonták ki a pénzüket a platformról.

(Forrás: fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?