Nishad Singh, az FTX egykori vezető mérnöke és Sam Bankman-Fried egyik bizalmasa, a bíróság előtt beszélt a kriptovaluta-mágnás és cégének extravagáns költekezéséről.

 

Nishad Singh, az FTX műszaki részlegének volt igazgatója hétfőn állt ki tanúskodni. Pozíciója révén részletesen látta a vállalat és annak tulajdonosának tevékenységeit. Caroline Ellisonhoz hasonlóan ő is koronatanúként szerepel, ezért mind az ügyészség, mind a védelem alaposan felkészült a kihallgatására.

A volt kriptokirály élete végéig rács mögött maradhat, ha bűnösnek találják. A vádpontok között szerepel többek között az értékpapír-csalás és pénzmosás, a középpontban pedig az ügyfelek elveszett pénze áll. A vád arra próbál választ találni, hogy mi történt azzal a sok milliárd dollárral, amelyet kriptoeszközökbe kellett volna fektetni, azonban nyoma veszett az FTX által kezelt ügyfélszámlákon.

 

Százmilliók luxuscélokra és szponzorációra

A Berkeley egyetem volt hallgatója, Singh is együttműködik az ügyészséggel. Miután korábban bűnösnek vallotta magát, enyhébb büntetést remél. A tárgyaláson a bíróság egy listát mutatott be az FTX beruházásairól. A dokumentumok szerint 1 milliárd dollár ment a Genesis nevű kriptobányászati vállalathoz, 499 millió az AI-fejlesztő Anthropic részére, és 200 millió a K5 befektetési cégnek. Singh különösen aggasztónak találta az utóbbi ügyletet, mivel jelentős bónuszokat fizettek ki a K5 tulajdonosainak. Mindezt egy fényűző üzleti vacsora követte, ahol Bankman-Fried olyan hírességekkel étkezett, mint Hillary Clinton, Katy Perry, Orlando Bloom, Leonardo DiCaprio és Kris és Kylie Jenner.

Singh azt is elmondta, hogy megosztotta aggodalmait a főnökével, és megkérdezte, hogy a befektetés az FTX vagy Bankman-Fried személyes vagyonából származott-e. A táblázatok szerint a pénz egy másik, Bankman-Fried által birtokolt vállalattól, az Alamedától származott. A tárgyalás során korábban bemutatták, hogy az FTX és az Alameda között jelentős pénzügyi tranzakciók történtek.

A hétfői meghallgatáson került terítékre egy másik lista is, mely a szponzori megállapodásokat tartalmazta. Az FTX 205 millió dollárt fizetett az NBA Miami Heat csapatának, hogy elnevezhessék róluk a stadiont. 150 millió dollár került a Major League Baseballnak, 28,5 milliót kapott Stephen Curry NBA sztár, 50 milliót pedig az NFL legenda, Tom Brady és volt felesége, Giselle Bündchen, továbbá 10 milliót Larry David, amerikai színész-komikus.

A teljes lista több mint 1,13 milliárd dollárt tesz ki. Singh elismerte, hogy még akkor is engedélyezte ezeket a tranzakciókat, amikor már tudta, hogy az ügyfelek pénzét használják fel. Rendszeresen szóvá tette főnökénél a pénzégetést, de ezek mindig süket fülekre találtak, és többször konfliktusba is keveredtek emiatt.

 

A védelem álláspontja szerint minden döntés indokolt volt

Bankman-Fried védőügyvédje, Mark Cohen, amellett érvelt, hogy az ügyfele által tett beruházások indokoltak voltak és a vállalat hosszú távú sikerét célozták. Hangsúlyozta, hogy az FTX egy összetett, globális vállalat, és az ilyen típusú tranzakciók normálisak a nagyvállalatok számára. Azt is hozzátette, hogy Bankman-Fried egyik döntése sem volt öncélú vagy felelőtlen, és minden tranzakciót a vállalat irányító testülete hagyott jóvá.

Az ügyészség azonban ellentmondott ennek az érvelésnek. A vádló fél szerint a szponzorációk és luxusköltések aránytalanok voltak, és egyértelműen túlzott pénzügyi kockázatot jelentettek az FTX számára. A tárgyalás további részleteinek fényében az lesz a kérdés, hogy a bíróság melyik fél érveit fogadja el, és Bankman-Fried sorsa ezen fog múlni.

A tárgyalás több napig is eltarthat, és várhatóan további részletek is napvilágra kerülnek majd. Az eset jelentős hatással lehet a kriptovaluta iparra és a pénzügyi szabályozásra világszerte.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?