Az FTX kriptotőzsde alapítója, Sam Bankman-Fried ellen terhelő vallomást tett volt barátnője, Caroline Ellison.

Az elmondások szerint az alapító vette rá a nőt, hogy az ügyfelek pénzét veszélyes hitelek visszafizetésére használják.

 

Az FTX viszontagságai

Mielőtt a botrány kirobbant volna, az FTX a világ egyik legnagyobb kriptokereskedelmi platformjaként működött. 2022 novemberében azonban csődbe ment, amikor nyilvánosságra került egy több mint 8 milliárd dolláros csalási ügy. Az ügyészek szerint Bankman-Fried milliárdokat sikkasztott el az ügyfelek pénzéből, amit különböző célokra fordított.

 

Ellison kulcsszerepe

Caroline Ellison, az Alameda Research volt vezetője, központi szerepet játszik az ügyben. A vád szerint részt vett a befektetők megkárosításában, és több vádpontban is bűnösnek vallotta magát. A bíróságon kijelentette, hogy főnöke, Sam tudatában volt a tettei következményeinek, és olyan rendszert hozott létre, melyen keresztül milliárdokat csaltak el az ügyfelektől. Ezen pénzek egy része befektetésekre és hitelek törlesztésére ment.

 

A védelem álláspontja

Bankman-Fried és védelme végig állította, hogy az FTX és az Alameda közötti együttműködés teljesen törvényes és üzleti szempontból is ésszerű volt. Szerintük a problémák Ellisonnak köszönhetőek, aki figyelmen kívül hagyta a tanácsait a kriptopiaci változások kapcsán.

 

Múltbeli kapcsolatok

Bankman-Fried és Ellison a Jane Street befektetési vállalatnál dolgozva ismerkedtek meg. Kapcsolatuk és pozíciója alapján Ellison egyike azon embereknek, akik a legjobban ismerték a volt milliárdost, most mégis egymás ellen mentek a bíróságon.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?