A kriptocégek finanszírozása 2023 harmadik negyedévében mélypontot ért el és a 2020-as adatokhoz képest a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A kriptocégek finanszírozása 2023 harmadik negyedévében mélypontot ért el és a 2020-as adatokhoz képest a legalacsonyabb szintre esett vissza. A PitchBook adatai alapján a finanszírozás volumene 63%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az elmúlt évben a világ kockázati tőkebefektetői mindössze 2 milliárd dollárt fektettek be kriptopénzekkel foglalkozó startupokba. Bár ez magában hatalmas összegnek tűnhet, az előző évhez képest ez csak a harmadát teszi ki, és még inkább elmarad a korábbi évek beruházási trendjeihez képest.

Az FTX kriptotőzsde, az OpenSea és a Yuga Labs voltak a 2021-es bikapiac nagy nyertesei. Nagy tőkebefektető cégek, mint a Sequoia Capital, korábban jelentős összegekkel támogatták az FTX-et. Kiemelendő, hogy az FTX és az Alameda Research egyaránt befektetett számos kripto vállalatba, mielőtt vezetőik ellen büntetőjogi eljárást indítottak volna csalás és pénzmosás vádjával. Olyan ismert cégek szerepelnek portfóliójukban, mint a Circle, a Paxos, az Aptos Labs és az Anchorage Digital.

Az FTX és az Alameda Research által birtokolt vállalati részesedések kiemelkedő értékkel bírnak számukra. Az egyéb cégekben lévő részesedéseinek tömeges felszámolása azonban a kripto startupok értékének további zuhanást eredményezheti.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?