A Wise jelentős növekedést mutatott be árbevételében és ügyfélszámában.

A jelentés közzétételekor a vállalat felfelé korrigálta 2024-es profit-előrejelzését, ami pozitív hatással volt részvényeinek árfolyamára, hiszen emelkedésnek indultak a Londoni Értéktőzsdén már a bejelentést követő reggelen. A Wise tőzsdei jelentése szerint az elmúlt évben a bevétel 51 százalékkal, 345,1 millió fontra nőtt. E növekedés egyik mozgatórugója az ügyfélkör bővülése volt, az aktív ügyfelek száma 32 százalékkal, 7,2 millióra nőtt.

A vállalat bevételeinek jelentős növekedéséhez azonban nem csak az aktív felhasználók számának növekedése járult hozzá. A Wise hatékonyan használta ki a kamatlábak emelkedését is. A náluk vezetett számlák bruttó hozama 3,4 százalékról 3,8 százalékra nőtt, miközben a számlák egyenlege egy év alatt 33 százalékkal, 12,3 milliárd fontra nőtt az időszak végére.

Számos fintech vállalat küzd azzal a kihívással, hogy fenntartsák nyereségességüket a folyamatos növekedés mellett. A Wise, mint online pénzátutalási óriás, már 2017-ben, alapítása után 6 évvel nyereséget realizált, és idén márciusban háromszorosára növelte az eredményét az előző év azonos időszakához képest.

A Wise egyik konkurense, a Revolut 2021-ben számolt be először egész éves nyereségről. (A neobank egyébként jelentős késéssel adta közre 2021-es jelentését, ami komoly visszhangot váltott ki, mivel a brit pénzügyi felügyelet hibát talált a Revolut könyveiben.)

A Wise ezzel szemben már több mint 6 éve nyereséges, és a jövőre nézve is egyre optimistábbak a várakozásai. A legfrissebb jelentéssel egyidejűleg a cég 2024-re vonatkozó profitnövekedési előrejelzését 28-33 százalékról 33-38 százalékra módosította. Ennek eredményeképpen a részvények már 2 százalékos pluszban nyitottak a Londoni Értéktőzsdén aznap reggel.

A kiemelkedő bevételek tükrében a részvények is sikeres évet zártak: a Wise részvényárfolyama az elmúlt 12 hónapban 33 százalékkal nőtt, és a vállalat piaci kapitalizációja elérte a 9 milliárd fontot.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?