A kriptovaluták világát botrányok sora rázta meg az elmúlt év során.

A kriptoszektor legújabb fejleménye, hogy a bíróság elítélte Sam Bankman-Friedet. A vád szerint Bankiman-Fried megtévesztette és megkárosította az FTX kriptotőzsde ügyfeleit. A botrány jelentősen megrázta a szektort, és rávilágított a szabályozás és a transzparencia hiányának problémájára.

Azonban nem csak Bankman-Fried az egyetlen, aki nehéz helyzetben van. A kriptovaluták árfolyamának bedőlése után több vezető személyiség is a szabályozók kereszttüzébe került, ideértve Changpeng Zhaot, Do Kwont, Alex Mashinskyt és Barry Silbertet is.

 

Changpeng “CZ” Zhao

A Binance alapítója, Zhao is nézeteltérésbe keveredett több amerikai szabályozói szervvel (nevezetesen az SEC-vel és a CFTC-vel). A vádak szerint Zhao cégével együtt megtévesztette a befektetőket és nem tartották be a jogszabályi előírásokat. Zhao határozottan cáfolja ezeket a vádakat, és jogi úton szeretné tisztázni magát és vállalatát.

 

Do Kwo

A Terraform Labs korábbi vezetőjét, Do Kwont szintén csalással vádolják. Kwon a TerraUSD és a Luna kriptovaluták bedöntésével nem csak a saját vállalatát nullázta le, de az egész kriptopiacot megingatta. Kwon azonban visszautasítja az ellene felhozott vádakat.

 

Alex Mashinsky

Mashinsky, a Celsius Network egykori vezérigazgatója ellen is csalással kapcsolatos vádak merültek fel, miszerint félrevezette a befektetőket és manipulálta a vállalat által kibocsátott tokent. Ő is tagad mindent, és jogi képviselői készen állnak a védelmére a törvényszék előtt.

 

Barry Silbert

A Digital Currency Group vezérigazgatója, Barry Silbert is a szabályozó hatóságok célpontjává vált, amikor cégcsoportja, a Genesis Global Capital csődöt jelentett. Letitia James, New York államügyésze múlt hónapban indított pert a Genesis és a DCG ellen, azt állítva, hogy az ügyfelektől összesen több mint 1 milliárd dollárt csaltak ki.

 

Ezek az események rámutatnak arra, hogy a kriptovaluta szektor vezetőire egyre nagyobb jogi nyomás nehezedik, és hogy az ágazatnak növelnie kell a transzparenciát. A közelgő hónapok meghatározóak lehetnek a kriptopénzek jövőjének szempontjából.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?