Ahogy az év vége felé közeledünk, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a várt recesszió és gazdasági hatásai nem lesznek annyira meghatározóak 2023-ban.

Az Altfi Fintech Index, ami a tőzsdén levő fintech részvények mozgását követi, november elejétől december 6-ig 38,3%-kal nőtt, ami több mint kétszerese a S&P 500 azonos időszakbeli növekedésének, amely az USA legnagyobb tőzsdei vállalatait tartalmazza. Az indexben szereplő 60 részvény majdnem a fele (29) több mint 10%-os erősödést mutatott az elmúlt hónapban, és tíz részvény növekedése meghaladta az 50%-ot.

 

Figyelemre méltó növekedések

Néhány cég különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban. Ilyen a Hut 8 bányászcég, amelynek részvényei a US Bitcoin vállalattal történő egyesülés után az év eleje óta 1132%-kal, az elmúlt hónapban pedig 330%-kal növekedtek.

Nem ekkora, de szintén jelentős növekedést ért el a Bakkt kriptoplatform részvénye is, amely az év eleje óta 117,58%-kal nőtt. Jelentős emelkedést mutatott az Affirm BNPL-szolgáltató (73,74%), az Adyen fizetési szolgáltató (72,5%) és a Bitfarms bányászati cég (68,38%) is a novemberi hónapban.

 

Változó éves teljesítmény

Az Altfi Fintech Index novemberi emelkedését figyelembe véve fontos megjegyezni, hogy az év folyamán az index teljesítménye ingadozó volt. Candace Browning, a BofA elemzési vezetője az AltFinak elmondta:

“A 2023-as év meglepetéseket hozott, mivel nem következett be recesszió, a kamatok nem csökkentek, és a kötvénypiacok sem ingadoztak jelentősen, kivéve néhány rövid távú kilengést. A részvények folyamatosan emelkedtek, ami nehézségeket okozott azoknak, akik óvatosabban bántak portfólióikkal.”

Egy évvel ezelőtt, az év végén teljesen más volt a helyzet a piacon. Az AltFi Fintech Index mélypontra zuhant, és innen indult az idei hullámzó teljesítmény. Chris Beauchamp, a brit IG Prime piacelemzési vezetője szerint a tőzsdén jegyzett fintech vállalatok idei mozgását a technológia irányította. A 2023-as év meglepetéseket hozott, mivel elmaradt a várt recesszió.

Most pedig úgy tűnik, hogy a jövő évben a központi bankok elkezdhetik a kamatok csökkentését. A piaci szereplők óvatosak, de reménykednek a jobb gazdasági teljesítményben, amit a kamatcsökkentések segíthetnek elő a jövő év első felében Beauchamp szerint.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?