Ez a hét kulcsfontosságú lehet a mesterséges intelligencia (AI) szabályozását illetően az Európai Unióban.

Az EU előrelépést tehet az AI szabályozással kapcsolatban, ha nem merülnek fel akadályok a legfejlettebb mesterséges intelligencia modelleket érintő tárgyalásokban. A jövő évi Európai Parlamenti választások szorításában a törvény megalkotása még hosszú ideig elhúzódhat, ha most nem sikerül áttörést elérni.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a 27 tagállam képviselői ezen a héten tárgyalnak az EU AI törvényéről. A cél, hogy az év vége előtt létrejöjjön egy megállapodás. A tárgyalások középpontjában az általános célú AI modellek, mint például az OpenAI által fejlesztett GPT-4, és az arcfelismerő technológia kormányzati használatának korlátozásai állnak.

Az EU-ban közelednek a parlamenti választások, ami nyomást gyakorol a döntéshozókra, hogy gyorsan megállapodjanak. Egyes tagállamok, mint Németország és Franciaország, a túlszabályozástól tartanak, mivel az akadályozhatja a technológia fejlődését és az EU globális versenyképességét. Az AI szabályozás létfontosságú az EU technológiai előrehaladása és versenyképességének megőrzése szempontjából, és egy rossz törvénycsomag komoly károkat okozhat.

Az EU és az Egyesült Királyság jelentős hátrányban van a mesterséges intelligencia szabadalmak terén az USA és Kína mögött. A befektetések terén is lemaradásban vannak, Amerika és Kína jelentős összegeket fektetnek be az AI szektorba, míg az EU és az Egyesült Királyság jóval kevesebbet.

A törvénycsomag kulcsfontosságú elemei közé tartozik a vállalatok önszabályozása, adatszolgáltatása és a modellek átlátható fejlesztése. Az EU döntéshozói szerint nem a technológia, hanem annak alkalmazása jelenthet kockázatot, és a cél az, hogy az AI szektor vállalatai átláthatóan és ellenőrizhetően működjenek.

Az EU-nak meg kell találnia az innováció és az etikai megfontolások közötti egyensúlyt. Fontos, hogy az AI fejlesztéseire vonatkozó túlzott korlátozások ne gyengítsék a tagállamok és a szövetség versenyképességét, ugyanakkor biztonságosnak kell lennie a technológia alkalmazásának. 

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?