Cristiano Ronaldo egy több mint 1 milliárd dolláros kártérítési perrel néz szembe az Egyesült Államokban a Binance kriptotőzsde befektetőinek egy csoportja által benyújtott kereset miatt.

Az ügy középpontjában egy sikertelen befektetési termék áll, amelyet Ronaldo is népszerűsített. A csoportos keresetet egy héttel azután nyújtották be, hogy a Binance 4.3 milliárd dolláros büntetést kapott az amerikai Igazságügyi Minisztériumtól.

A felperesek szerint a portugál világsztár reklámjai miatt fektettek be olyan eszközökbe, amelyek jelentős veszteségeket okoztak számukra. Emiatt több, mint 1 milliárd dollár kártérítés megfizetését követelik a futballistától. A probléma gyökerei 2022 őszére nyúlnak vissza, amikor a Binance és Ronaldo bejelentették közös NFT-jük kibocsátását.

Ebben a partnerségben Ronaldo arról beszélt, hogy „meg fogjuk változtatni az NFT-világot és a futballt a következő szintre emeljük”.  Ez azonban nem vált valóra. Az NFT-kből befektetők egy csoportja most tőle vár kárpótlást. A sztár által reklámozott NFT-k legolcsóbb darabját 77 dollárért kínálták 2022 végén, míg egy évvel később ezek az eszközök mindössze 1 dollárt értek. A felperesek szerint Ronaldo reklámja miatt a Binance elérése jelentősen megnőtt, az emberek 5-ször annyiszor kerestek rá a cég nevére. 

 

Bonyolultabb kérdéseket is felvet a per

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) szerint ezek az eszközök értékpapírnak minősülnek, így a hírességeknek, mint Ronaldo, az amerikai törvények szerint kell eljárniuk. Az SEC elnöke, Gary Gensler korábban kijelentette, hogy a promócióval megbízott személyeknek közzé kell tenniük, hogy kitől és mennyi pénzt kaptak az értékpapír reklámozásáért. Ronaldo ezt még nem tette meg, amit a csoportos kereset beadói is kifogásolnak.

Az ügyet kommentáló szakértők szerint azonban a probléma sokkal összetettebb, mint egy focista felelőssége. A DeVere Group vezetője, Nigel Green szerint Ronaldo hibáztatása túlságosan leegyszerűsíti a helyzetet. Szerinte a figyelmet inkább a szabályozókra kellene irányítani, akik csak lassan adnak ki irányelveket a gyorsan fejlődő pénzügyi környezet számára.

Úgy tűnik, hogy a hírek nem befolyásolták különösebben Ronaldót, aki továbbra is nyitott a Binance-szel való együttműködésre. Legalábbis ezt sugallja egy közösségi médiában nemrég megjelent bejegyzése, amelyben azt írja, hogy „közösen főznek valamit”.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?