Az ügyvédek és az irodák konzervativizmusa miatt félnek a tőkebefektetők a legaltechtől. A startupok ennek ellenére is szépen fejlődnek.

Az ügyvédek és az irodák konzervativizmusa miatt félnek a tőkebefektetők a legaltechtől. A startupok ennek ellenére is szépen fejlődnek.

Ahol a fa kalapács még menő technológia, oda nehéz mesterséges intelligenciát vinni (Fotó: WP Paarz www.weisspaarz.com / CC-BY-SA)
Ahol a fa kalapács még menő technológia, oda nehéz mesterséges intelligenciát vinni (Fotó: WP Paarz www.weisspaarz.com / CC-BY-SA)

A legaltech terület nem robbant még akkorát, mint a fintech – és elképzelhető, hogy eleve szűkebb piacról beszélünk – de így sem panaszkodhatnak az ide tartozó startupok. A CBInsights 2016. nyári felmérése szerint 2011 óta 739 millió dollár áramlott különböző jogi startupokba, a legjobb évük a 2015-ös volt. Az innovációs ökoszisztéma minden rezdülésén rajta lévő elemzőcég idei számokat egyelőre nem publikált, így nem tudjuk, hogy a trend hogyan alakul.

Az Abow the Law jogi folyóirat szerint pénzből nem lett több idén. Az ok a jogi terület és a ügyvédi hivatás szabályozottsága, illetve az, hogy a bankinál is régebbi infrastruktúrára kell építenie a startupoknak.

A 2015-ös nagy robbanás egyik nyertese a chicagói Relativity, amely a perek előkészítésének adatkeresési részét próbálja megkönnyíteni. A bizonyítékok feltáráshoz (discovery) adatbázisok, dokumentumok átnézésére van szükség, ebben természetes szövetségese lehet egy ügyvédi irodának egy strukturáltalan adatokban is keresni képes startup. A Relativity 125 millió dolláros első körös befektetéssel vágott neki, azóta sem vont be második körös tőkét, és a cégprofil szerint 13 ezer cég használja a platformját.

A másik kezdeti nagy játékos a 2015-ben 75 millió dollárt begyűjtő Avvo, amely az ügyvédek és az ügyfelek összekötését tűzte ki céljául. A jogi piactér ugyan nem hangzik izgalmas ötletnek, de a hatodik befektetési körre az Avvo összesen 132 millió dollárt szedett össze. Ezek szerint a kockázati tőkebefektetők hisznek az ötletben.

No Title

No Description

Nem tartozik a legizgalmasabb területek közé a folyamatok, számlázás, elszámolás menedzselése, mégis ezen a területen is van egy viszonylag pénzes startup. A kanadai Clio három befektetési kör során 25 millió dollárt gyűjtött be. A cég előnye az is, hogy az ügyvédes „miért javítsuk meg, ami nem romlott el” gondolkodást hamar meg tudják kerülni, bemutatva, hogy újabb eszközökkel gyorsabban lehet menedzselni egy iroda életét.

Azt, hogy a nagy pénzek valahogy elmaradoznak a jogi területről, nem kell ijesztő jelnek tartani. Magvető befektetések minden jelentés szerint bőségesen akadnak. Így lehet például, hogy a tavaly kezdődő és idén is tartó nagy mesterséges intelligencia (MI) robbanás a legaltech területre is utat talált. Legyen szó a 750 ezer dollárból gazdálkodó, a szerződések kezelését az MI-re bízó Juróról, vagy a 13 millió dollárból fejlesztett Ross nevű robotügyvédről.

Arra pedig senki ne gondoljon, hogy csak a nagy problémákat képesek startupok megoldani. A Notarize összesen annyit ígér, hogy a nap huszonnégy órájában elérhetővé teszi az ügyfeleinek a közjegyzői szolgáltatásokat. Ez azonban a befektetőknek már az első körben is több mint tízmillió dollárt ért meg. Pedig még MI sincs benne.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?