Akár múló trend, akár a digitális tulajdonlás jövője az NFT-k, egy dolog biztos: viharszerűen meghódították a világot. A műgyűjtőktől a technológiai vállalkozókig mindenki foglalkozik velük.

A digitális korszak vadnyugati részén egy újfajta aranyláz veszi át a hatalmat. E korszak aranyásói nem csákányt, hanem digitális pénztárcákat és blokklánckulcsokat cipelnek. Ez az NFT-k világa, a legújabb jelenség, amely a digitális és a művészeti szcénát egyaránt felrázza.

Az egész a CryptoKitties-szel kezdődött, egy olyan játékkal, amely egyedi virtuális macskák tenyésztésén alapul, és minden macska egy NFT, saját „genetikai kóddal” a blokkláncon. A 2017-ben indult játék volt az egyik első demonstrációja az NFT-kben rejlő lehetőségeknek, és a felhasználók dollármilliókat költöttek ezekre a virtuális macskafélékre.

2023-ra viszont az NFT-k virtuális macskákból már digitális műalkotásokká fejlődtek, amelyek címlapokra kerülnek és milliókat kaszálnak. Nemrégiben a CryptoPunks nevű, 10 000 egyedi pixelművészeti alkotásból álló készlet elképesztő, 1 milliárd dolláros forgalmat generált, egy punk pedig 11,8 millió dollárért kelt el. Ezek a virtuális karakterek, amelyek mindegyike olyan egyedi jellemzőkkel rendelkezik, mint a zombi bőr vagy a szakáll, a kriptotér legkeresettebb termékei lettek.

Több területre is kiterjed

De nem csak a digitális művészet van benne ebben az őrületben. A sport világa is felkarolta az NFT-ket: az NBA Top Shot egy olyan platform, amely lehetővé teszi a rajongók számára, hogy hivatalosan licencelt NBA-gyűjteményi csúcspontokat vásároljanak, adjanak el és kereskedjenek velük. Képzeld el, hogy egy olyan egyedi token birtokában vagy, amelyen LeBron James egy epikus zsákolást hajt végre, nagyjából ez az ötlet lényege.

Az NFT-mánia nem áll meg itt. A zenészek már így adják ki albumaikat, és a virtuális világok digitális ingatlanjait is vásárolják és eladják ily módon. Ebben a szép új világban minden, ami a blokkláncon tokenizálható, az NFT-vé válik.

Az izgalmak ellenére a technológia nem mentesül az ellentmondásoktól. A kritikusok az NFT-k környezeti hatására hivatkoznak, mivel a blokklánc-technológia energiafogyasztása magas. Aggályok merülnek fel a piaci volatilitással, az átverések lehetőségével és a piac spekulatív jellegével kapcsolatban is.

Akár múló trend, akár a digitális tulajdonlás jövője az NFT-k, egy dolog biztos: viharszerűen meghódították a világot. A műgyűjtőktől a technológiai vállalkozókig mindenki foglalkozik velük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?