Rekordméretű büntetést fizetett ki egy különösen rosszul teljesítő alapja miatt az Allianz amerikai befektetési leányvállalata.

(Fotó: Sascha Kohlmann // CC-BY-SA)

A belső ellenőrzési folyamatok javítására utasította a BaFin német pénzügyi szabályozó hatóság az Allianzt. A figyelmeztetést azután adta ki a BaFin, hogy a pénzügyi cég amerikai leányvállalatánál kirobbant egy csalási botrány – írja a Reuters.

A csalási botrány 2022. májusában derült ki, ekkor vallotta be a bűnösségét az Allianz és egyezett bele hatmilliárd dollár büntetés megfizetésébe az Egyesült Államokban. Ez volt a Biden-kormányzat alatt kiszabott legnagyobb bírság, és a SEC és az igazságügyi minisztérium praxisában is rekordméretűnek számít a büntetés. Emellett a Structured Alpha nevű alapot létrehozó és felügyelő befektetési igazgató, Gregoire Tournantot szintén elítélték értékpapírcsalás, összeesküvés és a vizsgálat akadályozása miatt. Két másik alapkezelő szakember pedig szintén bűnösnek vallotta magát az ügyben.

A Structured Alpha, amely a csúcson 11 milliárd dollárnyi betétet kezelt hétmilliárd dollárt veszített a 2020 tavaszán, amikor a koronavírus megrendítette a tőzsdét – írta májusban a Reuters. Az Allianz azonban ezeket a veszteségeket és a kockázatokat eltitkolta a Structured Alpha által kiszolgált nyugdíjalapok elől. Azt állították, hogy van pénzügyi biztosítékuk a piac összeomlásával szemben, bár ezeket a fedezeteket valójában soha nem vásárolták meg. És ha már úgyis kozmetikáztak a könyveken, úgy tették a vezetők, hogy maguknak a legnagyobb bónuszt fizethessék ki.

A pernek van egy, a büntetésnél és a polgári pereknél kényelmetlenebb következménye is. Az Allianz Global Investeros tíz évig nem nyújthat befektetési tanácsadási szolgáltatásokat amerikai befektetési alapoknak. A fentiekhez képest a BaFin fejcsóválása természetesen nem komoly következmény, de jelzi, hogy a német szabályozó is a célkeresztben tartja a cégek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?