Két állam kikerült a svédek befektetési portfóliójából, mert nem vigyáznak eléggé a környezetre. Ha több befektető dönt így, komoly változásokat is elérhetnek.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

Nem beszélünk annyit az etikus befektetésekről, amennyit illene, de ettől még azok léteznek és arra is utalnak jelek, hogy a piacuk nő. Most éppen a svéd jegybank lépett olyat, amibe két jelentős állam is belepirulhatott.

A jegybank azzal kezdte, hogy eladta ausztrál és a kanadai Alberta kötvényeit. Majd azt is bejelentette Martin Floden, a Riksbank megbízott igazgatója, hogy a jövőben nem is fektetnek olyan jószágokba, amelyek kibocsátói túl nagy klímalábnyommal rendelkeznek. Az ausztrál és az albertai kötvényeknek is az volt a „bűnük”, hogy üvegházhatást okozó gázokból túl sokat bocsát ki mindkét terület.

„Ausztrália és Kanada nem a klímáért végzett jó munkájukról ismeretesek. Az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázkibocsátásuk a legmagasabb a világon. ” – mondta Floden egy egyetemi előadáson, amely arról szólt, hogyan változtatja meg a monetáris politika a világot.

A svéd minősítésnek egyik ország sem örült.

„Ha a svéd központi bank tényleg változást akar elérni, akkor több olyan etikus kitermelőbe kellene fektetnie, mint Alberta”

– mondta a jelentős olajiparral rendelkező kanadai tartomány szóvivőja, Christine Myatt. A Greenpeace Canada energetikai szakértője, Keith Stewart azonban még sokkal jobbat mondott az ügyben a Sydney Moring Heraldnak:

„A központi bankok emberei nem tipikus faölelgetők, ezért a politikusoknak figyelnie kellene, amikor ők kezdenek el államkötvényeket feketelistázni klímagondok miatt.”


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?