Egy napon keresztül tárgyalták befektetők, startupperek és bankszakemberek a fintech világ kihívásait a Fintech Summiton.

Egy napon keresztül tárgyalták befektetők, startupperek, hazai és külföldi bankszakemberek a fintech világ kihívásait az első ízben megrendezett Fintech Summiton.

A konferencia kezdetén Imre Zsombor nem konvencionális módszerekkel magyarázta el az OpenBankinget
A konferencia kezdetén Imre Zsombor nem konvencionális módszerekkel magyarázta el az OpenBankinget

A konferencia első két kerekasztala az magyar startupok helyzetéről szólt. Az angyalokból és kockázati tőkebefektetőkből álló első kerekasztal szerint a hazai B2B lehetőségeket a legegyszerűbb kiaknázni. A nemzetközi piacra lépéshez viszont már több angyal összefogása szükséges, mert egy ilyen manőver ötmillió eurós tőkével oldható meg minimum.

A startupok véleménye széttartóbb volt. Faluvégi Balázs, a BlueOpes robottanácsadó cég egyik alapítója szerint a kelet-európai cégek megítélése rosszabb, így nehezebb nyugaton tőkéhez jutniuk. A külföldi befektetők ráadásul szigorú tények alapján döntenek, nem lehet őket megvezetni. A Koin költéskövető startup egyik alapítója, Szabó Márton szerint az első kör saját zsebből történő finanszírozásával szerencsések voltak. Végül a Barion képviseletében jelen lévő Bíró Tamás elmondta, hogy akár másfél hónap alatt is szerezhető tőke, és lassú, ha egy csapat egy évig vadászik pénzre.

(Fotó: Fintech Summit)
(Fotó: Fintech Summit)

Az ilyenkor szokásos ki van a másikra utalva inkább kérdést ezen a konferencián se fejtették meg. Mudi György, a Wyze alapítója fogalmazta meg leginkább a középutas magyarázatot:

nincs bank fintech nélkül és nincs fintech bank nélkül.

Legalább ennyire érdekes volt, hogy az MNB képviseletében előadó Szombati Anikó a központi bank homokozó rendszeréről beszélt, amelyben ötleteket lehet tesztelni. A szakember szerint az MNB-nek egyensúlyoznia kell aközött, hogy segítse az innováció piacra jutását, de garantálja a stabilitást is. Szombai szerint az ügyfelek nyitottak az új megoldásokra, ha azok olyan biztonságosak, mint a korábbi banki szolgáltatásoknál megszokták.

Szombati Anikó az MNB tesztkörnyezetéről beszélt (Fotó: Fintech Summit)
Szombati Anikó az MNB tesztkörnyezetéről beszélt (Fotó: Fintech Summit)

A bankszektor állása

A Deloitte képviselő a cég 826 funkciót érintő, 37 ország 234 bankjában végzett felmérés eredményeit ismertették. Az eredmények szernt minden részterületen látszik már a fintech, az elvárt ügyfélélmény már a modernizációnak megfelelő. A hazai bankok a régiós átlag felett, de a legjobb megoldásoktól lemaradva teljesítenek. Összesítve pedig a bankszektor az utolsók között szerepel.

Jay Dates, a McKinsey Panorama képviseletében arról beszélt, hogy a bankolás ma már nem csupán a bankok privilégiuma. A fintechek ennyit már elértek, és ez a verseny tovább fog éleződni a jövőben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?