Az orosz jegybank is gondolkodik a bitcoinon, de nem biztos, hogy ennek örülnie kell a kriptopénz rajongóinak.

Az orosz jegybank is gondolkodik a bitcoinon, de nem biztos, hogy ennek örülnek a kriptopénz rajongói.

(Fotó: Zach Copley CC-BY)
(Fotó: Zach Copley CC-BY)

Volt a hidegháborús időszaknak egy nagyon tipikus, és a mai napig működő vicctípusa. A poén úgy kezdődött, hogy „In Soviet Russia…”, azaz a Szovjetunióban, majd valami kifordított logikájú állítással zárult, nagyjából olyannal, mint hogy a befőtt teszi el a nagymamát. A legjobb talán az, hogy Amerikában megkérdőjelezheted a hatalmat, Szovjetunióban a hatalom kérdőjelez meg téged. Aki szereti az ilyesmit, egy egész Wikipédia szócikk áll a rendelkezésére.

A Szovjetuniónak ugyan többé-kevésbé vége, de úgy tűnik a poént még mindig el lehet sütni a kriptovalutákkal. Az orosz jegybank igazgatóhelyettese a Taszsz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy megérett az idő arra, hogy a jegybankok nemzeti kriptovalutákat bocsássanak ki. Nem az övé az első ilyen megnyilvánulás, korábban a kínai jegybank nyilatkozgatott a bitjüanról. Illetve a lényegesen kevésbé központosított piacok közül Nagy-Britanniában vetődött fel, hogy bankközi elszámolásra alkalmas lehet egy központi kriptovaluta.

Olga Skorobogatova, az orosz jegybank vezetőhelyettes azt is elárulta, hogy folynak már pilot projektjeik a területen. Az RT, a Taszsz hírügynökségnél egy kicsit sem kevésbé orosz kormányszócső híroldal már úgy tudja, hogy a jegybank egyenesen egy „jobb bitcoin” kidolgozását tűzte ki célul. Ezt pedig a Masterchain és Hyperledger platformokat használva próbál célba érni a jegybank. Skorobogatova szerint két-három évre van szükség ahhoz, hogy bemutatható eredményekkel rendelkezzenek.

A bitcoinnal kapcsolatban nem egységes az orosz álláspont. Az ország legnagyobb hitelintézetének, a Sberbanknak az igazgatója, Herman Gref támogatja a bitcoint. Az orosz tőzsdék is nagyon érdeklődnek az új technológia iránt. Vita zajlik azonban arról, hogy pénz-e egyáltalán vagy sem. Emellett az államot nyugtalanítja, hogy anonim fizetésre és anonim vagyon felhalmozásra is alkalmas eszköz a kriptovaluta.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?