A Kanada 150. születésnapját megünneplő érmesor akkor is szép lenne, ha nem színezik be, nem világít, semmit nem tud. De így az extrákkal együtt egyenesen csodálatos.

Kanada a bezzegország. Van bezzegminiszterelnökük, aki úgy csavarja az ujja köré a sajtót, hogy még azt is megbocsátják neki, hogy olajat akar keresni és fegyvert ad el a szaúdi hadseregnek. Vannak nagy bezzegerdői, ahol hektárszámra nincs semmi, csak vadon. Mostanra pedig lett bezzegpénze is.

Forrás: mint.ca
Forrás: mint.ca

Az ország 150. születésnapjára a pénzverde egy egészen különleges sorozatot bocsátott ki. A sorozatban van egy egészen minimalista, mintát alig tartalmazó öt és tízcentes pénzérme. Egy színezett elemekből összeállított állatokat bemutató 25 centes, ami a forgalomban lévő érme egy variánsa. Az egydollároson az országra jellemző épületek és találmányok szerepelnek.

Forrás: mint.ca
Forrás: mint.ca

A sorozat legkülönlegesebb darabja azonban a kétdolláros. Ez egyrészt színes, az északi fényt ábrázoló mintát tartalmaz. Másrészt pedig világít a sötétben. Olcsó trükk, a gyerekszobákba szánt díszek is szokták tudni ezt a funkciót, de egy érmétől a mai napig szokatlan. A kanadiak már nagyobb díszérméken meglépték ezt, a Hiúz a holdfényben például ötvenezer forint körül már vihető.

Ezek a pénzek sem kerülnek forgalomba, csak a bankjegynyomdától lehet beszerezni őket 20 dollárért. Pedig mennyire menő lenne a sötétben világítós pénzt visszakapni egy italautomatából vagy a parkolóórától.

Aki pedig még különlegesebb érmét akar, az vásárolhat az évfordulóra kiadott, az ország zászlaját és egy tűzijáték fényeit ábrázoló ezüst érmét. Természetesen ez is világít a sötétben, miért ne tenné.

Megmenti ez a készpénzt? Persze, hogy nem!

Sokat írunk arról, hogy a készpénz előbb-utóbb el fog tűnni. A skandináv országok nagy erővel játszanak arra, hogy ez előbb fog történni. India megpróbálta erőből elősegíteni a digitalizációt és a feketegazdaság elleni küzdelmet, de többet ártott, mint használt. De a trend egyértelműnek tűnik. Épp csak még hiányzik az a digitális fizetőeszköz, ami annyira egyértelmű és anonim, mint a készpénz.

A feladat nem egyszerű. Elég csak abba belegondolni, hogy a készpénzre hány szavunk van. A rugótól a gurigán keresztül, a lóvétól a kessen át egészen a stexig vagy a suskáig.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?