Ha csak bizonytalanságot hozott volna a Brexit, már azzal sem jár jól a brit gazdaság. Úgy tűnik azonban, hogy a brit kormányoknak sikerült már egy-két pénzügyi céget elijeszteni.

Ha csak bizonytalanságot hozott volna a Brexit, már azzal sem jár jól a brit gazdaság. Úgy tűnik azonban, hogy a brit kormányoknak sikerült már egy-két pénzügyi céget elijeszteni.

(Fotó: Sam Valadi CC-BY)
(Fotó: Sam Valadi CC-BY)
(fotó: Sam Valadi CC-BY)

A Nomura és a Daiwa japán bankok úgy döntöttek, hogy a kiszámíthatóbb helynek tűnő Frankfurtba helyezik át a főhadiszállásukat. Ha csak azt nézzük, hány embert költöztet át a két bank – egyelőre pár százról van szó -, nem tűnik nagynak a mozgás. Pláne úgy nem, hogy a londoni irodák is megmaradnak. Annak viszont nyugtalanítólag kell hatnia a brit pénzügyi körökre, hogy a két legnagyobb japán befektetési bank ennyire nem bízik a Brexit sikerében.

A Nomura és a Daiwa lépése ráadásul az után jött, hogy a Morgan Stanley bejelentette, hogy tovább növeli frankfurti irodáját. A pénzintézet azonban biztonsági játékot játszik: Amszterdamba és Dublinba is mozgat bankárokat. Az pedig nem döntötte el, melyik iroda lesz a Brexit után az európai főhadiszállás. A Goldman Sachs nem variál ennyit, ők annyit mondtak, hogy valószínűleg duplájára növelik a frankfurti irodájukat.

Hubertus Väth, a Frankfurt Main Finance lobbicsoport vezetője szerint azonban a lista csak bővülni fog, további húsz banktól várják, hogy bővítse vagy megalapítsa frankfurti irodáját. Az érme másik oldala, a London School of Economics szerint, hogy húszezer pénzügyi állás fogja elhagyni a várost.

Bibibí itt a pénz

London közben mutogathat arra, hogy Európában az év első három hónapjában 1,2 milliárd dollárt fektettek be fintech startupokba. Ennek az összegnek a 36 százaléka, 421 millió dollár, pedig Londonba került. A második legnépszerűbb befektetési célpontnak számító Berlin csak 140 millió dollárt tud felmutatni.

Akik nem akarnak nagyon hinni London erejében, azok persze még érvelhetnek azzal, hogy az év első három hónapjában egy erős tory kormány volt, ami helyett most Theresa May kormányfő közepesen vállalhatatlan kispártokkal próbálja megszerezni a parlamenti többséget. Azzal mindenki tisztában van, hogy London előtt érdekes évek állnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?