A bizalmi vagyonkezelés az egyik legbiztonságosabb megoldás, amit a tehetősebb családok, cégek alkalmazhatnak.

Elsőre nagyon sok kérdés merül fel, például ki az, akire ekkora vagyont rábízhatnánk. Nagyon fontos ezért, hogy mindent törvényi keretek között, jogi úton intézzünk, szakemberek segítségével. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mi mindent érdemes tudni a bizalmi vagyonkezelésről, honnan ered, mi a célja, és hogyan kell adózni utána.

A bizalmi vagyonkezelés eredete

A ma ismert szabályozás leginkább a középkori Angliában elhíresült vagyonkezeléshez, a trust-hoz köthető. A legenda úgy szól, hogy a csatába készülő angol keresztes lovagok egy közeli hozzátartozónak vagy egy a barátnak, azaz a bizalmi vagyonkezelőnek (trustee) adták át vagyonukat amíg távol voltak. Innen ered tehát a „trust” kifejezés is. Amennyiben visszatértek, megkapták a vagyont, ha pedig nem, a kedvezményezetteket illette meg, akik lehettek családtagok, de más közel álló személyek is. Maga a bizalmi vagyonkezelés rendszere azonban Magyarországon fiatal jogintézménynek számít, a jogrendbe csak az új Ptk. hatálybalépésével került be, 2014-ben.

A bizalmi vagyonkezelés célja

A bizalmi vagyonkezelés olyan szerződéses viszony, ahol a vagyon eredeti tulajdonosa a vagyonrendelő teljes vagyonát, vagy annak egy részét átruházza a bizalmi vagyonkezelőre, azzal a céllal, hogy a bizalmi vagyonkezelő a ráruházott vagyont kezelje, adminisztrálja, és a tulajdonosi jogokat gyakorolja.

Lényegében tehát három szereplő van: a vagyon tulajdonosa, annak kezelője, továbbá haszonélvezője, vagyis a kedvezményezett. A leggyakoribb vagyonelemek közé tartoznak az ingatlanok, cégek, követelések, ingóságok (pl. autók), értékpapírok, vagy szellemi alkotások. A bizalmi vagyonkezelés célja, hogy ezek a lehető legbiztonságosabban, teljes mértékben törvényes keretek között legyenek védve, vagy egy idő után átadva a kedvezményezettnek, a generációs vagyontranszfer legmagasabb szintű megvalósításával.

Tényleg biztonságban lesz a vagyon?

A vagyonrendelő a vagyonrendelést követően már nem tulajdonosa az átadott vagyonelemeknek, a kedvezményezett pedig még nem válik tulajdonossá egészen a vagyonkiadásig. Így lesz biztonságban a vagyon a vagyonrendelő és a kedvezményezett hitelezőitől is. Ráadásul a bizalmi vagyonkezelő nemcsak külön nyilvántartást vezet minden egyes kezelt vagyontól, hanem a saját vagyonától is külön kell nyilvántartania a kezelt vagyon(oka)t. Ez a szabályozás teszi lehetővé azt is, hogy a bizalmi vagyonkezelő esetleges fizetésképtelensége esetén se nyerjenek kielégítést a hitelezői a kezelt vagyonból.

A Ptk. külön kiemeli továbbá, hogy a vagyonkezelő házastársa, élettársa, továbbá személyes hitelezői, illetve a vagyonkezelő által kezelt más vagyonok hitelezői sem támaszthatnak igényt a kezelt vagyonra, továbbá halál esetén nem tartozhat a vagyonkezelő hagyatékába sem.

Ezek a rendelkezések alapozzák meg a kezelt vagyon legmagasabb szintű védelmét, és a kedvezményezett leendő vagyonának biztonságát. A gazdasági életben a „trust” elterjedésének ez az egyik elemi mozgatója, hiszen sokakat visszatartana a bizalmi vagyonkezeléstől annak a lehetősége, hogy a vagyonkezelő csődje által a kezelt vagyon is elveszik.

Ugyanakkor nem mindenki szeretné vagyonát idegen vagyonkezelőre bízni, ezért lehetőség van arra is, hogy saját magunknak adjuk bizalmi vagyonkezelésbe a védeni kívánt vagyon, de természetesen családtagok, barátok és üzlettársak is lehetnek bizalmi vagyonkezelők. 

Adózási tudnivalók

A bizalmi vagyonkezelés során a vagyon átadása a bizalmi vagyonkezelő részére ingyenes ügyletnek minősül, mégis főszabály szerint nem kapcsolódik ajándékozási illeték fizetési kötelezettség hozzá. A bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon ezt követően a társasági adó (valamint a helyi iparűzési adó) alanyának minősül. Még saját adószáma is van, mintha egy cég lenne. Ennek következtében a társasági adó általános szabályai szerint kell teljesíteni az adófizetési kötelezettséget. Kivéve akkor, ha a vagyonrendelő és a kedvezményezett is természetes személy, továbbá csak befektetett pénzügyi eszközök, követelések, értékpapírok, vagy pénzeszközök birtoklása, hasznainak szedése vagy ilyen eszközzel kapcsolatos rendelkezési joga gyakorlása révén szereztek bevételt.

Magyarországon tehát a kezelt vagyon a társasági adó, és a helyi iparűzési adó alanyának is minősül. Amennyiben bevétel keletkezik, ugyanúgy adózik, mintha egy társasági adóalany gazdasági társaságként járt volna el, de vannak kivételek. A vagyon tőke részének átadása, kiadása pedig illetékmentes lehet, ha a kedvezményezett egyenesági rokon, feleség, vagy testvér. A vagyon hozama pedig úgy adózik a kedvezményezettnél, mintha osztalékot kapott volna egy vállalkozástól.

Jogszerű vagyonvédelem 

A Crystal Worldwide nemzetközi üzleti tanácsadó cég adótervezési, vagyonvédelmi és állampolgársági megoldásokra szakosodott. Szakmailag megalapozott, jogszerű, diszkrét vagyonvédelmi megoldások kötődnek vállalkozásunk nevéhez. Amennyiben komolyan érdeklődik a bizalmi vagyonkezelés által nyújtott lehetőségekről, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Képek forrása: Freepik, Unsplash


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?