A Pix, Brazília azonnali fizetési rendszere, nem csupán pénzügyi újításként került bevezetésre, hanem a társadalmi interakciók új formájaként is megjelenik. 

A Brazil Központi Bank 2020 novemberében indította el a Pix azonnali fizetési rendszerét, ami azóta az egyik legkedveltebb fizetési móddá vált az országban. A brazil lakosság 71%-a már legalább egyszer használta ezt a szolgáltatást, és idén az első három hónapban többen használták, mint a bankkártyákat.

A rendszer nem csak gyors és hatékony pénzátutalásra szolgál. A felhasználók kreatívan alkalmazzák a rendszert, aminek köszönhetően túlmutat eredeti pénzügyi funkcióin. Például a fizetési leírás mezőjét használják személyes üzenetek küldésére. Nem ritkák az exekkel való újraegyesülési próbálkozások vagy leánykérések.

A Pix használatának számos egyedi példája van, például születésnapi ajándékok, ahol a „Pix Torták” tartalmazzák a születésnapos Pix azonosítószámát QR-kód formájában, lehetővé téve a vendégek számára az egyszerű pénzátutalást.

A társkeresés terén is megjelent a Pix, ahol az emberek Pix kulcsaikat megosztva várnak pénzügyi üzeneteket az udvarlóktól. Ezenkívül a Potiguar de Mossoró futballklubnál is alkalmazzák, ahol az elnök ellen tüntető üzeneteket és adományokat is fogadnak az azonnali fizetési rendszeren keresztül.

 

A Pix sötét oldala

A rendszer sokoldalúsága mellett felmerülnek a pénzügyi tranzakciók és a személyes kommunikáció határainak kérdései is. A Brazil Központi Bank szerint nem lehet blokkolni a tranzakciókat egy adott személytől, ami új kihívásokat jelent.

Egyesek ezt kihasználva zaklató üzeneteket küldenek volt partnereiknek. Egy nő apró összegű utalásokkal kísérletezett bocsánatkérő üzenetekkel, míg egy férfi fenyegető üzenetei miatt letartóztatásra került, zaklatás miatt.

Ezek a történetek jól illusztrálják, hogy a technológiai innovációk hogyan változtathatják meg a társadalmi interakciókat és a kommunikációt. A rendszer további fejlődése várhatóan új, érdekes trendeket hoz a brazil társadalomban, felvetve új kérdéseket a technológia, a pénzügy és a személyes kapcsolatok kapcsolatáról.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?