A zsarolóvírusok amúgy is aljas kódnak számítanak, de a Cerber egy egészen új fokát mutatja be a szemétségnek. Jelszót lop, bitcoint visz el, és ezek után még pénzt is próbál kérni.

Zsarolóvírust elkapni soha nem volt jó. Akkor sem, amikor gyanús, orosz fizetési szolgáltatókon keresztül kért dollárt, akkor sem, amikor áttértek bitcoinra, most viszont egy kicsit romlott a kép.

(Fotó: The Preiser Project / Flickr CC-BY)
(Fotó: The Preiser Project / Flickr CC-BY)
(fotó: The Preiser Project / Flickr CC-BY)

A Cerber nevű zsarolóvírus legújabb verziója előbb szétnéz a megfertőzött gép merevlemezén vagy SSD-jén, ha kriptopénzes tárcát talál, akkor lenyúlja, majd ezek után kódolja az összes adatot és váltságdíjat kér – írja a HelpnetSecurity.

A kártevő a Bitcoin Core, az Electrum és a Multibit tárcákra utazik. És, hogy még véletlenül se távozzon üres kézzel, az összes böngészőben tárolt jelszavakat is megpróbálja megszerezni. A Trend Micro IT-biztonsági cég kutatói szerint nem biztos, hogy a tárcákban tárolt bitcoinokhoz hozzá tud jutni a kártevő.

Eddig is csúcsragadozó volt a Cerber

Az új kártevő kapcsán a legszemetebb kérdést a mindig nagyon szórakoztató Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási vezetője írta. Azt a kérdést tette fel, hogy de hát miben fizeti ki a váltságot, akinek ellopták a bitcoinjait.

A Cerber már eddig is egy nagyon jövedelmező kártékony kód volt. A Google kutatása szerint (PDF) 6,9 millió dollárt keresett a gazdáinak. Összehasonlításképpen, a hatalmas katasztrófának beállított – és adatokat viszonylag rendesen pusztító – CryptoLocker is csak kétmillió dollárt gyűjtött össze. Az új monetizálási módszerekkel pedig még sikeresebb lehet a kártevő.

A Cerber fertőző email csatolmányokkal terjed. Ezekre eddig is kellett figyelni, most se lankadjon senkinek a figyelme.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?