Erős a nyugdíj megmaradásába vetett hit, de az is, hogy a megszokott életszínvonal fenntartásához kevés lesz az állam által folyósított összeg.

Erős a nyugdíj megmaradásába vetett hit, de az is, hogy a megszokott életszínvonal fenntartásához kevés lesz az állam által folyósított összeg.

Ilyen nyugdíjas évekbe például nem lennének rosszak
Ilyen nyugdíjas évekbe például nem lennének rosszak
(fotó: morebyless / Flickr CC-BY)

Minél fiatalabb az ember, a nyugdíj annál távolabbinak tűnik. És minél idősebb, annál jobb ötletnek tűnik az öngondoskodás. A Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok szerint mennyit kell félretenniük a nyugodt öregkorhoz.

Kezdjük a számmal: 22 millió forint. Ha visszavitt sörösüvegben számolunk 880 ezer darab. Autóból négy, bérházi lakásból másfél. Az összeghez érdemes azt is tudni, hogy a 18-29 év közti lakosság várható élettartamát a megkérdezettek a nők esetében 86, a férfiak esetében 82 évre teszik. Így 16-20 nyugdíjban töltött évvel számolnak, illetve azzal, hogy az állami nyugdíjrendszer nem dől be, azaz a fenti összeg csak az államtól kapott apanázs kiegészítésére szolgál.

Havi százat kell majd előteremteni

A kutatók azt is megkérdezték, hogy milyen kezdő nyugdíjra számítanak és mennyi pénzre számítanak reálisan. A 18-59 év közé eső válaszadók szerint havi 98 ezer forint a különbség a két összeg között. A harminc év alattiak nagyon hasonló becslést adtak: szerintük 103 ezer forint fog hiányozni.

A felmérés szerint a nyugdíjcéllal megtakarítók már harminc éves kora előtt elkezd félretenni. Átlagosan havi 11 ezer forintot tesznek félre. Arról azonban nincs adat, hogy a társadalmon belül milyen arányban vannak jelen az öngondoskodás hívei.

Így segít a fintech

A takarékoskodás az egyik olyan téma, amire számtalan fintech cég tud válasz adni. Már a magyar netbankok egy részében is be lehet állítani, hogy egy havi összeget tegyen félre alszámlára. A Magnet Bank legutóbbi fejlesztése pont egy ilyen rendszer volt. De a banki app mellett fizetési alkalmazások is vannak, amik a mindennapi tranzakciók felfelé kerekítésével és a különböztet elrakásával segítenek „gyűjtögetni az aprót.”

A feladatot inkább a folyamat végiggondolása és a célok kitűzése jelenti. Ebben viszont az ember egyedül marad, mint Rambó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?