Banki termékeket nem lehet a fa alá rakni – ez nem is baj – de egy-két trükköt megtaníthatunk, amivel meg lehet spórolni a felesleges sorbanállást vagy akár pénzt is meg lehet takarítani.

Banki termékeket nem lehet a fa alá rakni – ez nem is baj – de egy-két trükköt megtaníthatunk, amivel meg lehet spórolni a felesleges sorbanállást vagy akár pénzt is meg lehet takarítani.

(Fotó: Eleonora Albasi // CC-BY-SA)
(Fotó: Eleonora Albasi // CC-BY-SA)

A budapesti bulinegyed egyik sötét sarkában volt egy sokatmondó, és csak nappal látható felirat: „ha idepisálsz, felveszek devizahitelt a nevedre”. Hatékony nem volt, de a magyarok pénzügyi szolgáltatások ajándékozásához fűződő viszonyáról mindent elmondott. Mégis van négy olyan tippünk, aminek jobban fognak örülni, mint a falfirka devizahitelének, és hasznosabb is.

Az informatikai iparban vagy annak környékén dolgozók – magyarul bárki, aki a munkája során számítógép előtt ül – számára úgyis régi hagyomány az, hogy karácsonykor a család összes vacak számítógépét megpróbálják megszereltetni velük. Van azonban már annyi érdekes fintech megoldás, hogy ugyanezt pénzüggyel is eljátszhatjuk.

Utazósoknak Revolut

Eleve sokat mond el az évről, hogy a Revolut egy egyszerű, olcsó pénzváltási lehetőséget és prepaid kártyát kínáló startupként indult, mostanra pedig lényegében neobankká vált. Jó karácsonyi javaslattá azonban nem a neobankság teszi, hanem az, hogy appból kényelmesen feltölthető, letiltható, menedzselhető kártyát ad a startup, amely valuták garmadát kezeli. Tökéletes ajándék olyanoknak, akik már rájöttek, hogy egy jó időben megvett repülőjeggyel olcsóbban juthatnak el külföldre szétnézni, mint Debrecenbe vonattal.

Spórolós app

Általános igazság, hogy a magyar oktatásból a pénzügyek valahogy mindig kilógnak. Ezért viszont, ha csak egy egészen kevés rendszerezett gondolkodást átadunk, már azzal is segíthetünk. Van, akinek a Magnet ördögien ravasz Apránként megtakarítási programja válhat be, ami a bankkártyás vásárlásoknál tízesre, százasra vagy ezresre kerekíti fel a fizetett összeget, és a pénzt elrakja nekünk. Másnak a Koin költésfigyelő appja válhat be, aki pedig egy teljes rendszert igényel, annak a You Need A Budget lehet a megoldás. Azt már csak félve említjük, hogy van akin – voltunk ilyenek – a kockás papír is segít.

Mobilfizetés és mobilvásárlás

Nagyot ment idén a mobilfizetés az OTP Mobil folyamatos fejlesztéseinek, illetva az MKB, a K&H és a Gránit bank fizetős appjainak hála. Az olcsó okostelefonok az NFC-s fizetésre még nem minden esetben képesek, a Simple telepítése azonban így is jó ötlet lehet. A kényelmes mozijegy vásárlás, utolsó pillanatos színházjegyek, taxirendelés és a többi integrált szolgáltatás sokkal hasznosabbá telefont, mint az app felrakása előtt volt.

Pusztuljon a sárgacsekk

Karácsony táján az emberek még kevésbé szeretik a postát. Még akkor sem, ha megérkeznek a csomagjaik. Remek alkalom ez megtanítani a rokonságot arra, hogy a netbankokban tökéletesen be lehet fizetni a sárgacsekkeket. Sőt, az iCsekk alkalmazással még a netbankba se kell belépni. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha csak havi egy postán töltött órát spórolunk meg ezzel a tudással, az is egy fél nap. Ennél egyszerűbben időt ajándékozni nem lehet. Illetve lehet, de akkor mi állunk helyettük a postán a sorban, az pedig nem jó ötlet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?