A tavalyi év nagy technikai jellegű jóslata volt, hogy a hangvezérlésű asszisztensek elterjednek. A terjedés még folyamatban van, de poénkodni már lehet rajtuk! Igazságtalan? Igen! De legalább vicces.

A tavalyi év nagy technikai jellegű jóslata volt, hogy a hangvezérlésű asszisztensek elterjednek. A terjedés még folyamatban van, de poénkodni már lehet rajtuk!

Az Amazon épp a héten hívta vissza az Echo Clock nevű nagyon okos falióráját. Az okossággal nem volt baj, de a netkapcsolatot több felhasználói bejelentés szerint nem volt képes megtartani az eszköz. „Egyszer fent, egyszer lent, mint az Asszír Birodalom” – mondta erre a Brian élete. A cég azt ígéri, hogy hetek alatt helyrehozza a hibát, és újra kapható lesz a wifis óra.

Még viccesebbek azok az anyagok, amelyek a hangfelismerő rendszereket szembesítik a különböző dialektusokkal. A skótok például tökéletesre fejlesztették annak a viccnek az újra és újrafeldolgozását, hogy senki sem érti, mit beszél egy skót. A klasszikus liftes videót valószínűleg mindenki ismeri már.

A napokban azonban megjelent egy videó is, ami a skót Sirit mutatja be, ami természetesen mellébeszél, elkalandozik és alig érteni.

És hogy mi az igazság? Mark Serret, a Cnet újságírója kipróbálta mindhárom nagy hangvezérlési plarfomot, hogy kiderítse, melyik érti egyáltalán, amit kérdez tőlük. Az eredmény lelombozó, még a magyar akcentussal kimondott angol mondatokkal is jobban járnánk.

És ha valaki azt hinné, hogy csak a skótokkal van baja az asszisztenseknek, akkor a Wired 2017-es videója jó kezdés. Persze nehéz olyan tesztalanyokkal, akik a worchestershire szószt sem tudják kimondani. Azt viszont érdemes figyelni, hogy ha egy-két szót felismernek a rendszerek – például a bárhogy kimondható Bandersnatch Cummerbund nevű színész nevét – akkor ügyesen következtetnek a kérdésre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?