A járvány miatt nem lehet bankfiókba járni, hogy elintézzük a dolgainkat. Soha jobb helyzetben nem lesznek az erős digitális csatornával dolgozó fintechek – gondolná az ember. A helyzet bonyolultabb.

Az N26-nál is csökken az új fióknyitások száma (Fotó: N26)
(fotó: Final)

Az első probléma, amivel a neobankoknak és minden fintechnek meg kell küzdeniük, hogy a kockázati tőkebefektetők nem szeretnek veszíteni. Most úgy rendezik át befektetéseiket, hogy a strapabíróbbnak tűnő, a válság átvészelésére képes startupok járjanak jól. A jegybankok is a meglévő nagy bankok támogatása mellett tették le a garast. Azok mellett, amelyeknek a bedőlése nagyon drága lenne. A folyamatot 2008-ban már láttuk egyszer.

A neobankok tehát egy olyan helyzetben harcolnak, amiben a külső bevonható tőke csökkent, és az állam sem a fintech fejelsztéseket tartja a legfontosabbnak. Ráadásul ezeknek az új bankoknak nem mindegyike rendelkezik annyi ügyféllel, hogy pozitív cashflow-val rendelkezzen. Az ilyen neobankok, amelyek növekedésre rendezkedtek be a fenntarthatóság helyett – és ez az egyik nagy startup stratégia volt – most rossz helyzetbe kerülnek. Arról kellene meggyőzniük a befektetőket, hogy az egyszerű használhatóság, fejlett digitális csatornák pénzt is érnek az ügyfeleknek.

A Financial Brand cikke szerint az Egyesült Államokban már látszik a változás. A nagy bankokban 5,6 százalékkal nőtt a betétek aránya, míg a kisebb bankokban ez 1,7 százalék. Magyar adatunk nincs egyelőre, de azt lehet tudni a hazai piacról, hogy az emberek nagyon ritkán váltanak bankot. Eddig jellemzően a jóval kedvezőbb hitel lehetősége volt olyan, ami miatt tömegek váltottak bankot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?