Van olyan cég, amely a magyar felhasználók életét könnyítené meg, de akad olyan is a csokorban, ami rögtön az amerikai piacot szemelte ki.

Van olyan cég, amely a magyar felhasználók életét könnyítené meg, de akad olyan is a csokorban, ami rögtön az amerikai piacot szemelte ki.

(Forrás: MKB)
(Forrás: MKB)

Egy éve a Brain Bar Budapest egy társrendezvényén jelentette be az MKB Bank, hogy fintechesíti magát. Banki alaprendszert cserél, startupbaráttá válik és így tovább. A Fintechradar még talán nem is működött, amikor bejelentették, de az egyik korai cikkünkben megemlékeztünk az eseményről.

(Forrás: MKB)
(Forrás: MKB)

Most, egy évvel később, az MKB számot vetett az elmúlt évével. A felütés ugyanaz volt, mint tavaly. A fintech forradalom nem fékeződött le. Sőt, egyelőre meg se érezte, hogy a britek megszavazták, hogy ki akarnak lépni az EU-ból. (A britek megérezték persze, a gazdaságuk nem mostanában dönt rekordot.)

Nincs választásunk: változik a szabályozó, az ügyfél, a technológia és a bankok is

– mondta Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese, aki aztán arra is utalt, hogy Londonban sem állt meg az élet. Az Open Banking Standarden való munka zavartalanul folyik, olyan menő szervezetek részvételével, mint a Nesta.

(Forrás: MKB)
(Forrás: MKB)

A változásokra több válasz létezik, de ezeket vay nem szeretik a bankok vagy bizonytalan kimenetelűek. Az előbbire a közműszolgátatóvá válás a példa, az utóbbira a házon belüli fejlesztések erőltetése. Az MKB szerint a harmadik út a jó: az együttműködés a fintechekkel. Ezt az utat a 2016. őszén induló fintech akadémiával kezdte meg a cég, azóta volt egy akcelerátor programja, most az MVP-k, azaz az ötletek minimális, de a piacon már életképes verzióit gyártják a startupok, a harmadik-negyedik negyedévben pedig az MKB ügyelei új funkciókhoz jutnak.

A startupok változatosak, akad köztük a PSD2 megfelelést segíő szolgáltatás, vagyonmenedzsment, kölcsönstartup, sőt egy amerikai piacot célzó, a zsebpénz digitalizálását célzó cég is bemutatkozott. Azt pedig, hogy ebből mi lesz valóban életképes, az ügyelek és a fintech partnereket kereső bankok döntik el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?