Tavaly mindenki még csak beszélt a FinTechről, idén már a hazai pénzügyi startupok újabb generációja léphet piacra. Ezek után felmerül a kérdés: mit hoz a jövő?

Tavaly mindenki még csak beszélt a FinTechről, idén már a hazai pénzügyi startupok újabb generációja léphet piacra. Ezek után felmerül a kérdés: mit hoz a jövő? Pereczes Jánossal, az MKB Fintechlab vezetőjével fejlesztési trendekről és újdonságokról beszélgettünk.

Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője( (Forrás: MKB)
Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője( (Forrás: MKB)

„Először is látni kell, hogy sokkal nehezebb digitális bankká válni, ha csak „házon belül” tudsz fejleszteni. Megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező FinTech céget azonban be lehet emelni partnerként a fejlesztésekbe” – mondta Pereczes. Ez viszont nagy körültekintést igényel. Elmondása szerint, amikor az MKB Bank létrehozta az MKB Fintechlab inkubációs programját, közel 60 pénzügyi szolgáltatást fejlesztő kis hazai cég jelentkezett. Közülük hatan jelenleg is részt vesznek az inkubációs programban, két társasággal más típusú partneri kapcsolaton dolgoznak. A bank és az inkubátor ezeknek a cégeknek különféle területeken ad szakmai támogatást, mint például az ügyfélszerzés vagy a pénzügyi és a jogi támogatás. Kiemelten fontos a sandbox-jellegű gondolkodás, ahol ezek a cégek az éles rendszerek és világ kockázatai nélkül tudnak fejleszteni és tesztelni, ami gyorsítja fejlődésüket.

Hogy milyen szolgáltatások kifejlesztésével próbál még több ügyfelet bevonzani az MKB Bank, Pereczes elmondta: „a bank továbbra is olyan új csatornákat keres, amelyeken keresztül értéknövelt szolgáltatásokat lehet ajánlani az ügyfeleknek.” Kitért arra is, hogy az elmúlt időben nagyon sok fejlesztés volt a banknál. Megjelent a mobil applikáció, mely az indulás óta nagyon népszerű. Idén májusban elindult a mobiltelefonnal történő fizetési szolgáltatás, az MKB PAY. Akár otthon is hagyható a bankkártya, elég csak a mobilt magunkkal vinni és gyorsan, könnyen fizetni vele.

A post shared by MKB Fintechlab (@mkbfintechlab) on

Az MKB Banknál a fejlesztések folytatatására lehet számítani Pereczes szerint. Hozzátette: „Az embereket nem elsősorban az érdekli, hogy hitelt szerezzenek, hanem hogy meg tudják valósítani céljaikat és ehhez legyen elég pénzük. Azt, hogy ezt egy banki felületen történő hitelfelvétellel érik el vagy egy pénzügyeik kezelését segítő applikációban pár gombnyomással, ami után a számlájukon már rendelkezésre is áll a hiányzó összeg, a millenniumi generációt már nem érdekli. A finanszírozást az fogja nyújtani, aki olcsó, bármikor, bárhol elérhető és személyre szabott szolgáltatást tud ajánlani számukra.”

Új banki cégek jönnek

Az MKB Fintechlab vezetője szerint a trend az lesz, hogy a bankok olyan új megoldásokat próbálnak építeni, amelyek több hagyományos pénzügyi területet is összekötnek, például egy applikációban. Ehhez az ügyfélélmény területén újat hozó FinTech cégek, s a biztonságot és az ügyfelekkel meglévő bizalmi kapcsolatra építő bankok együttműködése szükséges. A siker tehát nagy mértékben azon múlik, hogy a bankok a bizalmi tőkét megosztják-e a FinTech cégekkel és a FinTech cégek megfelelnek-e a bank szigorú előírásainak.

A közeljövőt tekintve az MKB Bank kisvállalati és lakossági szegmensben növekedést tervez, amit Pereczes szerint a kényelmesebb, ügyfélbarátabb megoldásokkal lehet elérni, s mivel a bank vezetése továbbra is nyitott az újdonságokra, izgalmas lehetőségként tekint a FinTech forradalomra és a jövőre életbe lépő PSD2 európai szabályozásra. Az MKB Fintechlab is folytatja a megkezdett munkát és a jövő évben bővíti a vele együtt dolgozó FinTech cégek számát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?