Akkor jó a szolgáltatásod, ha ezen a játékon csak nevetni tudsz, és nem jut eszedbe róla a termék, amin dolgozol.


UX-ről, service designról már lassan minden hazai konferencián lehet hallani. Leginkább azért, mert ezek őrülten fontosak, ha nem akarjuk halálra frusztrálni a felhasználóinkat. Webes szakmai konferenciákon pedig a dark patternekről is esik szó, amelyek olyan, legalábbis etikátlan tervezési megoldások, amelyek a tervező által kívánt irányba lökdösik a felhasználót.

Akire rásóztak már öt felesleges dolgot aközött, hogy kiválasztotta a szükséges repülőjegyet, és sikerült kifizetnie azt, az már tudja milyen egy dark pattern. Az élményt eddig megúszók pedig egy katalógusban nézhetik meg a különböző trükköket.

Még jobb ötlet kipróbálni a belga Bagaar dizájnügynökség User Inyerface című játékot, amelyben az összes létező tervezési hibával ellátott, dark patternekkel teletömött oldalon kell navigálni. Különösen aljas CAPTCHA-sorozattal zárul, szóval egy pillanatig se higgye senki azt, hogy ha az adatbevitellel végzett, akkor már könnyű dolga van. Az oldal méri, hogy mennyi idő alatt teljesítették. Nekünk kávé előtt 8:17 volt a legjobb időnk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?