Bár semmilyen pozitív hír nem futott be, a kriptopénz árfolyama visszaért a mindenkori csúcs közelébe. Örülünk ennek?

Bár semmilyen pozitív hír nem futott be, a kriptopénz árfolyama visszaért a mindenkori csúcs közelébe. Örülünk ennek?

Mire jó a pénz, ami az egyik nap 4000 dollárt ér, a másik nap viszont csak 3000-et?
Mire jó a pénz, ami az egyik nap 4000 dollárt ér, a másik nap viszont csak 3000-et?

Nagy rodeón van túl a bitcoin árfolyama. Múlt héten egyszerre borzolták fel a kriptopénzes befektetők idegeit a kínai szabályozó és a JPMorgan Chase vezetője Jamie Dimon, aki bejelentette, hogy bárkit kirúgna, akiről kiderül, hogy bitcoinnal kereskedik.

Nehéz eldönteni, hogy a bitcoin tőzsdéket bezáró kínaiak vagy a kriptopénzt csalásnak minősítő bankár ártott-e többet a pénznek. Mindenesetre az árfolyam a négyezer dollárt meghaladó szintről háromezerre esett vissza. Majd, anélkül, hogy bármi történt volna, visszaugrott és most megint 3800-3900 dollárt kérnek egy bitcoinért. Hasonlóan nehéz felmérni azt, hogy jó hír-e, ha bármilyen pozitív történés hiánya ellenére is emelkedik az árfolyam. A konzervatívabbak ilyenkor lufiról szoktak beszélni.

A kínai történésekre a Peterson Institute Of International Economics elemzése, amely szerint Kína elsődleges célja a pénzügyi kockázat csökkentése. Ennek nem csak a bitcointőzsdék, hanem a peer-to-peer kölcsöncégek és egyéb fintechek is áldozatul estek. Igaz, a legjobban a kriptopénzes cégek érezték meg azt, hogy a szabályozó kiszámítható környezetet szeretne. Illetve azt is, hogy a P2P üzletek elterjedése utáni kezdeti pénzügyi káosz újratermelődését mindenképpen szeretnék megúszni.

Bitcoin GIFs – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Bitcoin GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Dimon nyilatkozatára pedig a Guardian hétvégi cikke adott egyfajta magyarázatot. A lap szerint abban egyrészt igaza volt a bankvezérnek, hogy a hagyományos pénzintézetekre és pénzekre felügyelő szabályozó nem létezik a kriptovaluták világában. (A szabályozás kérdéseiről rendkívül jól értesült a JPMorgan Chase, mesebeli összegű bírságokat fizetett már ki miattuk.) Másrészt viszont nem szabad elfelejteni, hogy Dimon a bitcoinnal versenyző, hatalomban lévő rendszer „főpapja” – írja a lap.

Nyugodtabb lett ettől bárki? Nem valószínű. De aki múlt héten háromezer dollárért vett bitcoint, mert nem hitt abban, hogy most pukkadt ki a lufi, ma egy kicsit gazdagabb.

No Title

No Description


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?