Ha nem is rögtön hét, de legalább másfél szűk esztendő vár a fintechekre. A legjobban az eddig leginkább szem előtt lévő, legmenőbb startupok, a neobankok fogják megsínyleni a járványt.

A Monzo már tudja, hogy más idők járnak (Fotó: Monzo)

Egzisztenciális krízissel néz szembe a fintech szektor a McKinsey elemzése szerint. A Finextra által ismertetett jelentés szerint a legnagyobb probléma, hogy a koronavírus-járvány miatt megfogyatkozik a fintechbe ömlő kockázati tőke.

Az európai fintechek érezhetik is már ezt a trendet. 2014 óta minden évben 25 százalékkal nőtt a szektorba ömlő kockázati tőke volumenje. Ehhez képest 2020 első felében 11 százalékot esett ez az összeg globálisan, Európában pedig egyenesen harminc százalékkal kevesebb jutott a fintech startupoknak. Júliusban pedig ezek a számok tovább romlottak, ekkorra az európai számok már 44 százalékkal voltak rosszabbak, mint a megelőző évben.

Korábban már írtunk arról, hogy a brit neobankok idén már a jövedelmezőségre helyezik a hangsúlyt. Korábban a minél gyorsabb növekedésre volt felépítve az üzletvitelük, mostanra azonban megérezték a befektetési lehetőségek megritkulását. Azt ráadásul nem is lehet tudni, hogy a jövő évben milyen kapcsolat lesz az EU és Nagy-Britannia között. Boris Johnson egyelőre nem tűnik úgy, mint aki hatékonyan tető alá tud hozni egy megegyezést.

A McKinsey szerint a koronavírus-járvány lerövidítette a kifutópályát a fintechek számára. A több jövedelmezőséget csak évek múlva teljesítendő célnak kitűző cégeknek gyorsan változtatniuk kell a terveiken. A jelenlegi állapot fenntartásához 5,7 milliárd euró tőkére lenne szükség. A normalitás pedig a leghamarabb is 2021 második felére térhet vissza a piacra.

A jelentés arra is kitér, hogy bár több ország – például Nagy-Britannia, Németország és Franciaország – létrehozta a saját startupsegítő alapját a koronavírus első hulláma alatt, ez nem lesz elég a fintechek megmentéséhez. Ugyanakkor nem minden terület sínyli meg a járványt. A digitális befektetési startupok és a regtech megoldások sértetlenül élhetik túl a következő évet is. A neobankokra viszont rossz idő jön, ezt a brit Monzo már be is mutatta.

A digitális bankok problémája, hogy sokkal kevesebb pénzügyi terméket kínálnak (átlagosan másfelet), mint egy hagyományos bank. Az utóbbiak átlagosan öt termékkel rendelkeznek. A tranzakciós bankolás pedig kevés ahhoz, hogy a bezárkózás idején nyereségessé váljanak a neobankok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?