A biztosítók csak lassan kezdenek el költeni az IoT eszközökre, az insurtech startupokba viszont egyre több pénz folyik.

A biztosítók csak lassan kezdenek el költeni az IoT eszközökre, vagyis a dolgokba beépített online biztosításkötésre alkalmas szoftverekre, az insurtech startupokba viszont egyre több pénz folyik.

Lassan kötelezik el magukat a biztosítók a dolgok internete (IoT) megoldások mellett. A Tata Consulting Services friss jelentése szerint 2018-ban már számillió dollár körüli összeget fognak kütyükre és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokra költeni. Összehasonlításképpen: a biztosítók 2015-ban, az IoT-láz kirobbanásának évében 77,7 millió dollárt költöttek ezen a területen. A növekedés látható, de robbanásszerűnek nehéz lenne nevezni.

A biztosítási piacot biztosan át fogják formálni ezek az eszközök. Jane Tweddle, az SAP munkatársa még ennél is tovább megy, szerinte veszélyben vannak a biztosítók. Az olcsó, a felhőhöz kapcsolható szenzorok sokkal pontosabbá teszik a kockázatbecslést, az árkalkulációt, ezzel pedig felrúgják a korábbi modelleket. Az egyik kiút az ügyfélközpontúbbá, személyre szabottabbá válás.

A FintechRadaron is írtunk már olyan új biztosítóról, amely a fenti utat választotta magának. A Trovnál kötött biztosítást a cég mobilappjában úgy lehet ki- és bekapcsolni, mintha csak a Bluetooth-t aktiválnánk a mobilban vagy egy Spotify lejátszási listát tekernénk vissza

Az autó és az ember is mérhető

Hasonló, de nem kézzel kapcsolgatott, hanem adat alapon finomhangolt modelleket tesznek lehetővé a beépített szenzorok. Ki tiltakozna az ellen, hogy a biztonságosan és szabályosan vezetők kevesebbet fizessenek? (Tippre azok, akiknek a szűrőrendszer emeli a díjtételét.) Az autókba épített telemetria rendszerek lehetővé teszik, hogy a sofőr viselkedését, vezetési stílusát felmérje a biztosító.

Nem csak az autókat lehet mérni, az egészségbiztosítók dolgát is egyszerűbbé teszik, ha több adatot kapnak az ügyfelekről. Azzal pedig, ha a kórházi számlák kifizetése helyett az egészségmegőrzés lesz a biztosító feladata, mindenki jobban jár.

A trend fellendülését az is mutatja, hogy lassan növekedik az insurtech – azaz a biztosítás és a technológiai ipar összekötésével próbálkozó – startupokba befektetett összeg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?