Akár a digitális pénzügyekről is tanulhatnak az 1500 ponton létrehozandó Digitális Jólét Program Pontokon.

Országszerte ezerötszáz ponton tanulhatnak digitális írástudást, így akár a digitális pénzügyekről is a Digitális Jólét Program Pontokon – jelentette be Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a FinTechRadar 2.0 konferencián.

3

Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a FinTechRadar 2.0 konferencián: választ kell találni a fintech innovációkra Fotó: Dancs Enikő Bianka

Ezerötszáz Digitiális Jólét Pontról beszélt az előadásában, hol lesznek ezek és mi lesz a szerepük?

A digitális kompetenciák hiánya egyre nagyobb mértékben nehezítheti meg a hátrányos helyzetű csoportok előrejutását. A Digitális Jólét Program célja, hogy minden magyar polgár rendelkezzen a munkarőpiaci boldoguláshoz, a versenyképességhez és az életminősége javításához szükséges digitális kompetenciákkal. Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának a célja, hogy az iskolából senki ne léphessen ki alapvető digitális képességek nélkül. A magyar polgárok kompetenciafejlesztése a Digitális Jólét Koordinációs Központ által koordinált Digitális Jólét Program Hálózat mentoraival valósul meg. A Digitális Jólét Program Pontok országos hálózatának fejlesztésére ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

Az itt megszerezhető ismereteknek része lenne a fintech megoldások használata vagy általánosabban a digitális pénzügyek kezelése?

A képzési moduloknak vannak alapvető elemei, amelyeknek különböző mélységben meg kell jelenniük. A digitális kompetencia mérésének a nyelvvizsgához hasonló módszere, az ún. IKER rendszer. Például az átlagos számítógép használati kompetencia IKER 2-es szintnek felel meg. Az biztos, hogy szükség van az internetbiztonsággal, a digitális gyermekvédelemmel kapcsolatos ismeretekre, de ugyanúgy része lehetne a tananyagnak a digitális pénzügyek témaköre is. Például, hogy hogyan lehet interneten bankolni, pénzügyekről tájékozódni, vagy pénzt küldeni. A mostani, FinTechRadar 2.0 konferenciára készülve beszélgettem a családtagjaimmal arról, hogy például a Facebookon lehet pénzt is küldeni, az interneten is lehet már bankszámlát nyitni, rácsodálkoztak.

Nem egy olyan digitális termék van, amit az emberek használnak, de nem értenek. A digitalizáció, ha így folytatódik, nem hord magában veszélyeket?

Alapvetően a digitalizációra nem egy vallásként gondolok. Nem hiszem, hogy a veszélyek és problémák megemlítése sérti a liturgiát. A fintech innovációk a pénzügyi szektor számára komoly fejlődési, átalakulási kihívásokat jelentenek. Ezekre a piaci szereplőktől a szabályozóig mindenkinek választ kell találnia. Azért van erre szükség, mert a gazdasági szuverenitás szempontjából is van annak jelentősége, hogy globális tech óriások platformján zajlik a változás vagy magyarokén. A digitalizáció egy globális jelenség, de a nemzetgazdaság létező realitás. Nem lényegtelen tehát, hogy a jövőben a legnagyobb magyar bank az OTP – vagy bármelyik magyar pénzitézet – vagy a Google lesz-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?