A pénzembereknek is elkezd finoman remegni a szájuk széle, amikor egy cég közli, hogy az elmúlt két évben hazudott a bevételeiről.

(Fotó: Anthony Quintano // CC-BY)

Nem jó, ha egy cég azt közli az amerikai tőzsdefelügyelettel, hogy az elmúlt két évben valójában több profitot vallottak be, mint amennyi a cégnél keletkezett. A Bird pedig pont ezt tette, hozzátéve, hogy „elképzelhető, hogy le kell építenie egyes üzletrészeit vagy be kell fejeznie a tevékenységet és csődvédelmet kell kérnie”.

A cég külső befektetések nélkül nem fogja túlélni a jövő évet. A Bird jelentése „a hatókörén kívüli erőkre” hivatkozva mondja ezt. Azaz a gazdasági helyzettel magyarázza, hogy befektetéshez vagy a hiteleinek törlesztéséhez elég forráshoz tud-e jutni.

A cég egyelőre azt tervezi, hogy csökkenti a működési költségeit és a befektetésen túlmutató bevételi források felé fordul. Emellett – és itt van elrejtve az egyik fontos üzenet – a zöld vállalásainak megfelelően további csökkentéseket tervez.

A cég a 2021-es tőzsdére lépése óta szenved. Már leépítette a rollerkereskedelmi üzletágát, kivonult az európai piacok egy részéről, illetve „tucatnyi egyéb” piacról, továbbá megszabadult az alapító-vezérigazgatójától is. A harmadik negyedévben növekedett is 19 százalékkal a cég árbevétele 72,9 millió dollárra. Igaz, ugyanekkor jelentette be, hogy a korábbi bevételi számai nem ápoltak közeli kapcsolatot a valósággal. A negyedévet a cég közel tízmillió dolláros veszteséggel zárta.

A fenti gazdasági szuper történethez 883 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetésre volt szükség. A Bird sztorija is arra utal, hogy a mikromobilitási iparnak újra kell gondolnia az üzleti modelljét. Nevezetesen azt, hogy tud-e működni külső tőkeinjekció nélkül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?