A RegTech, a szabályozási technológia területe forradalmi változásokat hoz a pénzügyi intézmények megfelelőségi folyamataiban.

A pénzügyi technológia, vagy más néven „FinTech” robbanásszerű fejlődése az elmúlt évtizedben látványos volt. Ám ennek árnyékában egy másik forradalom is készülődik. A „RegTech” – a szabályozási technológia – az izgalmas új terület, amelynek célja a pénzügyi intézmények megfelelési folyamatainak egyszerűsítése és racionalizálása, és amely viharszerűen hódítja meg a világot!

A RegTech megváltoztatja a szabályozást, segítve a vállalkozásokat abban, hogy hatékonyabban és költséghatékonyabban teljesítsék a szabályozási követelményeket. A pénzügyi szabályozások egyre összetettebbé válásával a RegTech-megoldások abszolút szükségessé válnak a vállalkozások számára a megfelelés és a versenyképesség megőrzése érdekében.

A bankok és a pénzügyi intézmények egyre inkább a RegTech-re támaszkodnak a megfelelőségi munkafolyamatok, a kockázatkezelés és a szabályozói jelentéstétel optimalizálása érdekében. A globális RegTech-piac pedig rakétahajtásban van, és a 2020-as 6,3 milliárd dollárról 2025-re várhatóan elképesztő, 55,28 milliárd dollárt ér el.

A RegTech-térség egyik legizgalmasabb újítása a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása. Az AI is segít a szervezeteknek automatizálni a fárasztó megfelelési feladatokat. Csökkenti az emberi hibákat, és hatalmas mennyiségű adatot elemez értékes meglátások érdekében. Példaként említhetjük a következőket: A Fenergo, egy dublini székhelyű cég, az AI segítségével fejleszti ügyféléletciklus-kezelő szoftverét, és ezzel zökkenőmentesebb, hatékonyabb szabályozási élményt nyújt ügyfelei számára.

A másik oldalon a technológia nem csak a vállalkozások számára jelent áldást, hanem a szabályozó hatóságok számára is kritikus eszköz. A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) például a technológia erejét kihasználva javította felügyeleti képességeit. Ezáltal precedenst teremtve a szabályozó hatóságok számára világszerte.

A RegTech forradalom azonban nem mentes a kihívásoktól. E fejlett technológiák bevezetése meredek tanulási görbével jár, és jelentős kulturális változást igényel a szervezeteken belül. Az adatvédelemmel és a mesterséges intelligencia etikus használatával kapcsolatos aggályok is olyan lényeges kérdések, amelyekkel a technológia további fejlődése során foglalkozni kell.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?