A Terna Energy Trading vállalat jogi lépéseket tett a Revolut ellen, állítása szerint a cég megsértette a pénzmosás elleni szabályokat.

A Revolut neve újra visszhangot kelt: ezúttal egy 600 ezer fontos csalási ügy került napvilágra. A The Mail on Sunday leleplező vizsgálata a vállalatot érintő vádakat tárt fel, ami mind az ügyfelek, mind az iparági szemlélők aggodalmát szítja.

A Terna Energy Trading – amely az athéni tőzsdén forog – jogi intézkedéseket kezdeményezett a brit székhelyű fintech óriás ellen, mert állítása szerint a cég nem tartotta be a pénzmosás elleni szabályokat. A bírósági iratok szerint a Revolut 2022-ben nem vette észre egy csalárd tranzakciót, így hatalmas összeget csatornázott át trükkös csalóknak a Terna számlájáról.

Az ügy idején a Revolut már így is nagyító alatt volt. Az Egyesült Királyságban banki engedélyért küzdő vállalatot a legértékesebb fintech cégek között tartják számon. De már több mint két éve vár a szabályozói jóváhagyásra, és ezen idő alatt számos akadályba ütközött, mint például a vezetők távozása és a könyvvizsgáló által kifogásolt esetleges adathamisítások.

A vállalat társalapítója, Nik Storonsky jelenleg a szabályozók célkeresztjében van. Nemrég panaszkodott a Bank of England lassú engedélyezési folyamatára, amit hosszúnak és fárasztónak nevezett.

Hogyan tovább Revolut?

A Terna peres eljárásban arra hivatkozik, hogy a Revolut egy 600 ezer fontos csalárd tranzakciót engedett megtörténni. A vád szerint a csalók a Ternát arra bírták, hogy fizessenek egy hamis beszállítónak, a tranzakciót pedig a Revolut segítségével hajtották végre. A cég egy litvániai alkalmazottja oldotta fel a pénzmosás elleni rendszerek által kezdeményezett kezdeti zárolást.

A Terna viszont azt állítja, hogy hiába figyelmeztették a Revolut online képviselőjét a gyanús tranzakcióra, a cég nem tett meg mindent a probléma kivizsgálása érdekében. Az energiakereskedő most kártérítést követel.

Már 2019-ben is vizsgálat alá vonták a Revolutot a Financial Conduct Authority részéről szabályozási megfelelési problémák miatt. Azóta a kockázati és megfelelőségi csapatának több magas rangú tagja is lemondott. A Revolut eddig nem válaszolt a bírósági vádakra. Közleményükben kifejezték, hogy ők is az áldozatok oldalán állnak a fizetési csalásokkal szemben. Továbbá arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki legyen óvatos a pénzlopásra specializálódott bűnözőkkel szemben. Azt is hozzátették, hogy komolyan veszik a csalásokat, de nem kommentálják a bírósági eljárás tárgyát képező vádakat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?