A Revolut fizetési rendszerében rejlő hibát kihasználva elképesztő, 23 millió dolláros zsákmányra tettek szert bűnözők.

Az amerikai Egyesült Államokban találtak meg a Revolutnak egy Achilles-sarkát: a fintech szektor titánjától megdöbbentő 23 millió dollárt csaltak ki! A csalók egy sebezhetőséget találtak a fizetési rendszerben, és ezt kihasználva lopták el a hatalmas összeget. Bár a Revolut még nem kommentálta hivatalosan a balsorsot, az eset súlyos kérdéseket vet fel az iparágban.

Hogy a kép világos legyen: a Revolut amerikai fizetési rendszerének hibája adott lehetőséget arra, hogy a gonosztevők mintegy 23 millió dollárt halásszanak ki a neobank zsebéből. A vezetőség titokban tartotta az ügyet, ám a hír kiszivárgása cseppet sem tett jót a helyzetnek. Hozzájárul ehhez, hogy a Revolut már egyébként is vezetői távozásokkal és kritikus hangvételű könyvvizsgálattal küzd, miközben a brit szigetországban már hosszú ideje várja a banki engedélyét.

A bonyodalmak közepén a tengerentúli fizetési rendszerek és az európai rendszerek közötti különbségek állnak. Az egész akkor kezdett el felborulni, amikor bizonyos tranzakciókat visszautasítottak, ami téves visszatérítéseket eredményezett a felhasználók számára. Ez már önmagában is botrány, de ami még rosszabb, hogy a Revolut fizetési rendszere a saját zsebéből utalt a számlákra. Az események tragikómikus fordulata, hogy a bűnözői bandák 2022 elején tűpontosan kihasználták ezt a hibát.

Bár a Revolut visszaszerezte az elrabolt 23 millió dollár egy részét, mégis hihetetlen, közel 20 millió dolláros veszteséget szenvedett el. Ez az összeg szinte kétharmada a neobank 2021-es nyereségének, ami komolyan beárnyékolja a fintech gigász kilátásait.

Mit hoz a jövő a Revolut számára?

Térdre kényszerült a Revolut, amikor kiderült, hogy a belső rendszereik nem is vették észre a kifinomult csalást – egy amerikai partnerbanknak kellett figyelmeztetnie őket a hiányzó pénzről. Ezután indult el a lavina, aminek az lett a vége, hogy a Revolutnak saját leányvállalatába kellett sürgősen tőkét pumpálni. A késői felfedezés és a megelőzés hiánya komoly aggodalmakat kelt a fintech biztonsági intézkedéseivel és kockázatkezelésével kapcsolatban.

Tükrözi a válság súlyosságát, hogy a Revolut 2021-es pénzügyi eredményeiben egyáltalán nem számoltak a lopásból származó veszteséggel. Mindeközben aggodalomra ad okot, hogy a Revolut még mindig vár a brit banki engedélyére. A pénzügyi csalások növekvő aggodalmaira reagálva az Egyesült Királyság pénzügyi magatartási hatósága 2020-ban független felülvizsgálatot indított a Revolut tevékenységéről, ami tovább rontja a vállalat helyzetét. A nem publikált hiba és annak következményei jelentős reputációs károkat okozhatnak a neobank számára. A legfőbb vezetők, köztük a brit banki vezérigazgató és a pénzügyi igazgató távozása tovább szítja a tüzet, és a befektetők csökkentették a Revolut részvényeinek értékét is. Már csak az a kérdés, hogyan fog továbblépni a fintech óriás ebből a sokkból.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?