A BlackRock egyre gyakrabban kerül a középpontba a pénzügyi szektorban. A cég, amely korábban a bitcoinra összpontosított, most az ether-alapú ETF-ek felé fordítja figyelmét.

A BlackRock által kezelt iShares Bitcoin Trust (IBIT), amely 2023. január 10-én mutatkozott be az amerikai piacon, fontos eseménynek számít a cég történetében. Larry Fink, a BlackRock vezetője, a bitcoin alapú termék sikerét emelte ki. Az IBIT nagyjából 1 milliárd dollárt tett ki a 10 elfogadott ETF által együttesen elért 4,6 milliárd dolláros kereskedési volumenből. Az IBIT, melyet az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is jóváhagyott, csütörtökön került bemutatásra, lehetőséget biztosítva az intézményi befektetők számára. Fink a CNBC-nek adott interjújában kiemelte, hogy az ether-alapú ETF létrehozása nem csupán egy új termék bevezetése, hanem a tokenizációs folyamat fontos részét képezi.

A tokenizáció – a valós eszközök digitális tokenekké alakítása a blokkláncon  – új lehetőségeket nyit meg a pénzügyi világban. Fink szerint a tokenizáció hozzájárulhat a pénzmosás és más korrupciós tevékenységek megakadályozásához, valamint a pénzügyi tranzakciók nagyobb átláthatóságához.

 

Kriptovaluta, mint új eszközosztály

A BlackRock vezetője szerint a kriptovaluta nem csak egy új pénznem, hanem egy teljesen új eszközosztály. Fink hangsúlyozta a bitcoin jelentőségét, mint “egy olyan eszközt, amely védelmet nyújthat a geopolitikai kockázatok ellen”. Ez az álláspont tükrözi a kriptovaluták – különösen a bitcoin és az ether – iránti növekvő intézményi érdeklődést, valamint azok folyamatosan változó szerepét a pénzügyi piacokon.

Az ether-alapú ETF bevezetése nem csak a kriptovaluták piaci elfogadását erősítheti meg, hanem úttörője lehet a digitális eszközök szélesebb pénzügyi rendszerben való integrációjának. Ahogy a tokenizáció egyre inkább erősödik, várható, hogy a BlackRock és más jelentős pénzügyi szereplők további lépéseket tesznek ezen a dinamikusan fejlődő területen.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?