Az Európai Parlament képviselői és a Tanács előzetes egyezségre jutottak az AI Act, egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos törvény tekintetében.

Ez a világ első ilyen jellegű szabályozása, melynek kidolgozása 2021 áprilisában kezdődött, és az első változatot tavaly decemberben vitatták meg. A törvény célja egy olyan kiterjedt szabályozási keret létrehozása, amely egyaránt védi az európai polgárokat és elősegíti a technológiai innovációt.

Az AI törvény kapcsán politikai egyetértés alakult ki a parlamenti küldöttség és az EU Tanácsa között decemberben. A rendeletnek az a célja, hogy garantálja az alapvető jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a környezeti fenntarthatóság megóvását, miközben előmozdítja az innovációt és ösztönzi a mesterséges intelligencia fejlesztését.

A törvénytervezet főbb pontjai között szerepel:

  • az általános célú mesterséges intelligencia modellekkel kapcsolatos biztosítékok meghatározása,
  • a biometrikus azonosító rendszerek használatának korlátozása,
  • a társadalmi pontozó rendszerek betiltása,
  • az AI modellek rosszindulatú felhasználásának tiltása az állampolgárok ellen,
  • a fogyasztók panasztevési és tájékoztatási jogainak biztosítása,
  • a szabályszegések esetén alkalmazandó bírságok mértékének meghatározása.

 

Tiltott alkalmazások

A jogalkotók egyetértettek abban, hogy szükséges bizonyos potenciálisan veszélyes AI alkalmazásokat szabályozni a polgárok jogainak és a demokráciának védelme érdekében.

  • Betiltották az érzékeny jellemzőket (pl. politikai, vallási hovatartozás, szexuális orientáció) használó biometrikus kategorizációs rendszereket.
  • Tilos az internetről és biztonsági kamerákról származó képek felhasználása arcfelismerő adatbázisok létrehozására.
  • Tiltottak lesznek az érzelmek felismerésére képes rendszerek munkahelyeken és oktatási intézményekben.
  • Betiltják a társadalmi viselkedés vagy személyes jellemzők alapján működő társadalmi pontozó rendszereket.
  • Tilos lesz az emberek viselkedését manipuláló AI modellek használata.
  • Tilos lesz az AI használata az emberek sebezhetőségének kihasználására

Biometrikus azonosítási rendszerek szabályozása

A biometrikus azonosítási rendszerek bűnüldözési célú alkalmazására vonatkozóan szigorú szabályokat alkottak. A rendőrség csak bírósági engedéllyel és meghatározott bűncselekmények esetén használhatja ezeket a rendszereket nyilvános helyeken. A technológia alkalmazható lesz különösen súlyos bűncselekmények, mint például terrorizmus, emberkereskedelem, emberölés, szexuális kizsákmányolás vagy bűnszervezetben való részvétel esetén.

 

AI fejlesztések szabályozása

Az AI Act kiemelt figyelmet fordít az AI modellek fejlesztésére. Az általános célú modelleknek átláthatósági követelményeket kell teljesíteniük a Parlament javaslata alapján. Kötelező előírások között szerepel a műszaki dokumentáció elkészítése, a szerzői jogi szabályok betartása és az AI képzéséhez felhasznált tartalmak részletes összefoglalójának készítése.

A nagy rendszerkockázattal járó AI-modellekre vonatkozóan különösen szigorú kötelezettségeket írtak elő. A fejlesztőknek modellértékeléseket és teszteléseket kell végezniük, értékelniük kell a rendszerszintű kockázatokat, jelentést kell tenniük a Bizottságnak a komoly incidensekről, és biztosítaniuk kell a kiberbiztonságot.

A magas kockázatúnak ítélt AI modellek fejlesztésére további kötelezettségeket fognak meghatározni. Ebbe a kategóriába tartoznak majd az egészséget, biztonságot, alapvető jogokat, a demokráciát, jogállamiságot és a környezetet érintő AI-ok.

 

Kisvállalati szektor bevonása és szankciók

A szabályozás célja, hogy a kisvállalatok is részt vehessenek a technológia fejlesztésében. Ennek érdekében a tagállamokat arra ösztönzik, hogy saját hatáskörükben hozzanak létre szabályozói sandboxokat, és támogassák a valós körülmények között történő teszteléseket. Ez lehetőséget biztosít a startup vállalkozások számára, hogy a nagyvállalatokra vonatkozó szigorú szabályok alól mentesüljenek.

A szabályszegések esetén a büntetések a vállalatok méretétől függően 1,5 és 7 százalék közötti forgalomarányos bírságtól 7,5 millió és 35 millió euró közötti összegig terjedhetnek.

Az AI Act jelenleg még törvénytervezet állapotban van, és az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még formálisan jóvá kell hagynia. Csak ezután kerülhet a nemzeti törvényhozások elé.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depsoitphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?