A Revolut újra megkísérelheti az indiai piac meghódítását.

A Revolut három évvel ezelőtt már felvetette a lehetőséget, hogy pénzügyi szuperalkalmazását bevezesse az indiai piacon. Most viszont új hírek érkeztek, melyek szerint áprilisban egy speciális utazási kártya kerülhet bevezetésre az indiai lakosok számára.

2021-ben a Revolut nagy tervekkel készült az indiai piacra lépésre. Az eltelt három év alatt a neobank indiai tevékenysége esettanulmánnyá vált azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi fintech vállalatok milyen akadályokkal néznek szembe egy olyan piacon, ahol a helyi azonnali fizetési rendszer, a UPI (Unified Payments Interface) és a szigorú szabályozás dominál.

Eredetileg a Revolut azon dolgozott, hogy Indiában is elindítsa átfogó pénzügyi alkalmazását. Annak ellenére, hogy 45 millió dollárt fordított az indiai műveleteire, a cég nem tudott olyan gyorsan előrehaladni, mint tervezte. Ez a lassúság az indiai piac egyedi kihívásaival függ össze.

A UPI nagy népszerűsége Indiában jelentős változást hozott a digitális fizetési piacon. A Revolutnak alkalmazkodnia kellett a UPI interoperabilitási követelményeihez, és figyelembe kellett vennie a piacon meglévő versenyt, ahol olyan helyi szereplők dominálnak, mint a PayTM, a PhonePe és a Google Pay. A UPI rendszerébe való beilleszkedés, valamint a technikai és üzleti szabványoknak való megfelelés komoly kihívást jelentett a Revolutnak, ahogy minden más külföldi cégnek, amely az indiai digitális fizetési piacon szeretne érvényesülni.

Az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) által bevezetett szabályozási keretrendszer sem könnyítette meg a neobank helyzetét. A Revolutnak nehézségei adódtak a digitális fizetésekhez szükséges engedélyek megszerzésében, ami egy gyakori akadály a nemzetközi fintech cégek számára. Ilyen engedélyek közé tartoznak például a pénztárca-, fizetési- vagy UPI-szolgáltatásokhoz szükséges jogosultságok.

A kihívásokra reagálva a Revolut módosította terveit: most egy koncentrált utazási kártyaszolgáltatást kíván bevezetni, ami jobban illeszkedik a jelenlegi indiai szabályozási keretekhez és képességeihez. Habár ez eltér az eredeti átfogó pénzügyi szuperalkalmazás elképzelésétől, ha sikerül megerősítenie indiai helyzetét, a jövőben visszatérhet kezdeti nagyra törő terveihez.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?