Andrew Peel, a Morgan Stanley digitális eszközökért felelős vezetője figyelmeztet, hogy a digitális eszközök megítélése és használata befolyásolhatja az amerikai dollár globális vezető szerepét.

Jelenleg a dollár a világ devizatartalékainak mintegy 60%-át képezi. Peel szerint a digitális eszközökkel kapcsolatos attitűdök változása kihívás elé állíthatja az elsőszámú valutát. Kiemelte, hogy az SEC által engedélyezett bitcoin spot ETF-ek elterjedése jelentős változást hozhat.

Peel rámutatott, hogy a világon körülbelül 106 millió ember rendelkezik bitcoinnal, és több mint 80 országban vannak már bitcoin ATM-ek. Ez a tendencia tovább erősítheti a digitális eszközök hatását a hagyományos pénzügyi rendszerekre.

A digitális jegybankpénzek, azaz a CBDC-k előretörése is fontos szerepet játszhat a dollár globális pozíciójának tekintetében. Peel szerint a CBDC-k gyors, határokon átnyúló fizetéseket tesznek lehetővé, ami vonzó alternatívát kínálhat. Az Atlantic Council szerint jelenleg 130 ország kutatja vagy fejleszti a CBDC-ket, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt évekhez képest. Ezen országok együttesen a globális GDP több mint 98%-át teszik ki.

Peel szerint a CBDC-k nem csak a globális fizetési rendszerekben játszhatnak kulcsszerepet, hanem jelentős innovációt hozhatnak a pénzügyi szolgáltatásokban is. Példaként említette az okosszerződések használatát az automatizált fizetések esetében, amely a programozható pénz koncepcióját vetíti előre.

Ezenfelül Peel kiemelte a stablecoinok fontosságát is. Ezek az elsősorban fiat pénzekhez kötött digitális valuták egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, különösen a határokon átnyúló pénzmozgásokban, és jelentős hatást gyakorolhatnak a pénzügyi szektorra. Azonban fontos megjegyezni, hogy a stablecoinok gyakran a szervezett bűnözés egyik fő eszközeként is használatosak.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?