Sam Bankman-Fried, az ismert Kriptokirály, 25 év börtönbüntetésben részesült a manhattani szövetségi bíróság döntése értelmében.

A bíró a döntést azzal indokolta, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye, míg Bankman-Fried védekezésében ártatlanságát állította. Ezzel véget ért az FTX kriptotőzsde bukását követően indult milliárdos csalási ügy.

Sam Bankman-Fried, akit Kriptokirálynak is neveztek, és aki az FTX kriptotőzsde alapítója volt, hosszú időre börtönbe kerül. Az FTX, amely éveken keresztül a kriptokereskedelem élmezőnyéhez tartozott, 2022 novemberében váratlanul csődbe ment, miután kiderült, hogy 10 milliárd dollár ügyfélpénz eltűnt. A nyomok Bankman-Fried felé vezettek, akit korábbi kollégái és volt barátnője is terhelő tanúvallomásokkal illetett. A per során kiderült, hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét saját kényelmére, befektetésekre és politikai befolyás megszerzésére használta. 

Bankman-Fried azt állította, hogy jó szándékkal vezette az FTX-et, és nem akart kárt okozni. Saját bevallása szerint döntései hibásak voltak, de megalapozottak, amelyek a vállalatot végül nagy veszteségbe sodorták. Az esküdtszék azonban nem hitte el és minden vádpontban bűnösnek találta.

A manhattani szövetségi bíróság végül 25 év börtönre ítélte, amely kevesebb, mint amit az ügyészek kértek, de több, mint amit a védelem javasolt. Emellett 11 milliárd dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték, amelyet az amerikai kormánynak kell teljesítenie.

Lewis Kaplan bíró beszédében kifejtette, hogy pályafutása során ritkán látott hasonló esetet, mint a Kriptokirályé. Kaplan szerint a vádlott nem mutatott megbánást, és beszédeiben kerülte a vádakra való egyenes válaszadást.

Bankman-Fried bűnbánóan beszélt, de végig úgy tűnt, mintha nem csalás, hanem rossz gazdálkodás miatt keletkeztek volna a veszteségek. Védői mentális állapotára hivatkozva kérték az enyhébb ítéletet, az ügyész azonban ezt elutasította.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?