Új-Zéland és a BlackRock összefogva vezetik a zöld forradalmat: egy 2 milliárd új-zélandi dolláros befektetési alappal készülnek az éghajlati változás kihívásaira.

Új-Zéland, a zöld fejlesztések élenjárója, egy befektetési alappal rukkolt elő, és nem mással, mint az óriás alapkezelő BlackRockkal kacsolódott össze. A hatalmas 2 milliárd új-zélandi dolláros alap a klímavédelem nagyszabású infrastruktúrájába áramlik, és a célja a zöld jövő felépítése.

Míg az egész világ az éghajlati válságon aggódik, Új-Zéland cselekszik. Elhatározták, hogy a megújuló energiaforrások terén lesznek az elsők, és nem várnak senkire. Ehhez az ambiciózus tervhez állami és magáncégek, valamint nyugdíjalapok is hozzáadnak egy csipetnyit.

Ez az alap nem csak a környezetnek hoz előnyt, hanem igazi pénzügyi lökést is kínál az országnak. Akkumulátortárolókat, szélkerekeket, napkollektorokat, zöld hidrogéntermelést és elektromos töltőket hoznak létre. A helyi vállalkozások is új lehetőségeket kapnak, melyekkel a gazdaság és az álláslehetőségek tovább gyarapodnak.

A kormány nem csupán ötleteket vet fel, hanem a 2030-as és 2050-es karbonsemlegességi célok elérését is megtervezte. Chris Hipkins miniszterelnök megjegyezte, hogy ez az alap igazi áttörés lehet, és valódi változásokat hozhat a cleantech világában. Új-Zéland pedig nyitva áll minden olyan innovatív technológiai beruházás előtt, ami a klímaváltozás ellenszereként születhet.

Miközben Új-Zéland az élen jár, a BlackRock sem tétlenkedik. Larry Fink, a cég vezérigazgatója méltatta az ország zöld ambícióit, és kiemelte, hogy az új-zélandi modell példaként szolgálhat a világ többi részére is. Új-Zéland nem csak a gyönyörű tájak miatt lehet ismert innentől fogva, hanem azért is, mert vezeti a zöld forradalmat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?